ADAB-I MUAŞERET Mİ O DA KİM?
Yayınlanma :
17.11.2017 09:36
Cümledeki asaleti görüyorsunuz değil mi?
Tabi asalet cümleyi kurmakla bitmiyordu. Uygulamak da gerekiyordu.
Gerçekten o zamanlar kimse kimsenin yiyip içtiğini, ne harcadığını ne kazandığını öğrenmek istemezdi. Merak eden yokmuydu? vardı elbet ama bunu dillendiremezdi. Sormak ayıptı mesela. Aldığını, yediğini, içtiğini duyurmak, bunlarla öğünmek de aynı derecede ayıptı.
O günden bu güne zaman değişti. Teknoloji gelişti. Gelişen teknolojiyle insanların, huyu suyu da değişti. Eee sonuç böyle olunca güzelim deyim de, anlamını yitirdi tabii.
Güzel bir yemeği kokmuştur diye, konu komşuyla paylaşan nesil gitti. Yerini yediğini, içtiğini sosyal medyada paylaşan bir zihniyet aldı.
Yoksulluğun, yokluğun her geçen gün hızla arttığı, orta halli ailelerin bile çoluk çocuğuna et yediremediği, süt içeremediği, Semt pazarlarında atılan atıkları çocuklarını doyurmak için utana sıkıla toplayan yüzlerce annenin yaşadığı Ülkemizde, neden imkanlarını, masraflarını, yaşadığı ayrıcalıklı hayatı başkalarının
gözüne sokmak isterler? Sende yok bende var mı demek isterler? Eee varsa var. Peki bunun kime ne faydası var? diye düşündünüzmü hiç.
Sofralar Besmelesiz kaldı.
Neredeyse bir çok evde benzer manzaralar yaşanıyor.
Sofralar kurulur, aile bireyleri sofraya oturur. Kimse kimseyle konuşmaz. Sadece ellerindeki telefonla ilgilenirler.
Yemekler sofraya geldiğinde sanki bir assolist sahneye çıkmışcasına bir anda flaşlar patlar. Herkes önüne konan yemeği değişik açılardan fotoğraflamaya başlar.
"Üff be şuna bak, dur hemen feyse atayım şunu, aha bu da instegrama gitsin." gibi sözler dökülür ağızlardan.
Bu yemeği görüp yutkunacak, bu yemeği görüp yiyemeyecek olanların onlar için bir önemi yoktur. Tek düşündükleri alacakları beğeniler, yorumlar ve paylaşımlardır.
Besmele mi? ohoo çoktan unutuldu gitti bile.
Sonuçmu? Din'e saygısızlık, nimete saygısızlık, insana saygısızlık. Özetle Adabı-muaşeret'en bihaber.
Sahi neydi adab-ı muaşeret? Ahlak, terbiye ve nezaket kuralları demektir. Ayrıca zerafet, usluluk ve edep. Uymayanların para cezasına çarptırılıp hapse atılmadığı; fakat insani özellikler açısından kişinin saygı görmeyi hak ettiği davranış biçimidir.
Günlük hayatta uyulması gereken görgü, edep kuralları pek uygulanmasa da herkes tarafından bilinir ancak olay internete gelince içimizdeki canavar asıl orada ortaya çıkıyor.
Mahremiyet denen kavramı neredeyse sıfırladık.
Mahrem olan hiçbir şeyi bırakmadık.
Yediğini, içtiğini paylaşan mı ararsınız, peştemaliyle hamamda poz verene mi, yoksa tuvalete gitse durum bildirimi yapacak tiplere mi rastlarsınız, tümü sosyal medyada mevzilenmiş durumda.
Hele hele bazı kadınların kocişleriyle alakalı paylaşımları yok mu? insani resmen çileden çıkartıyor. Ne zaman sosyal ağları açsam ah kocişimle şuradayız, buradayız diye paylaşım yapan, kadınları görür oldum. Sadece bununla sınırlı kalsa iyi.
Kocişler sosyal ağlarda yarıştırılıyor. Evet evet doğru anladınız. Kocalarını başka kadınların kocalarıyla yarıştıran, kadınlar var.
Geçen gece kendi aralarında şakalaşan birkaç kadının paylaşımları düştü zaman tünelime. Merak edip okudum tabii.
Kadınlar kocalarını bir teste tabi tutmuşlar. Ve whatsapp'tan fiyatı oldukça yüksek bir elbiseyi almak istediklerini yazmışlar. Kocalardan gelen cevaplarıda yorumlarda paylaşıp kimin kocası nasıl tepki vermiş diye kocalarını kıyaslamışlar.
Bazısının kocası "Tabi aşkım senden önemli mi? alırım tabi"demiş. Bazısı, Getirme beni oraya deyip tepki göstermiş.
Kadınlar cevaplara bakıp yorum yapıyorlar.
Benim kocişim de hiç kırmaz beni"
Diğeri hayıflanıyor, "Ayy ben de gitmiş bir öküzle evlenmişim"
Düşünsenize! Kocalarını yüzlerce insanın içinde paçavraya çeviriyorlar.
Kaniş köpeğinden bahseder gibi bahsediyorlar kocalarından, "Kocişim" "Aşkitom"
Tüküreyim sizin aşkınıza, sevginize. Nasıl bu kadar saygısız, edepsiz olabildiniz? Kim yetiştirdi sizi, hiç mi nasihat almadınız?
Kimse kusura bakmasın ama bu sığ, bu bayağı kadınlar midemi bulandırıyor benim. Yeni nesli bu kadınların yetiştirecek oluşunu düşündükçe tüylerim ürperiyor!
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: