'Yetki Belgesini Devredemeyen Şoför Esnafı Mağdur'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mesleğini bırakmak zorunda kalan taşımacılık yetki belgesi sahiplerinin, belgelerini devredebilmelerine imkân sağlanması amacıyla verdiği soru önergesine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan olumsuz yanıt geldi.
Yayınlanma :
30.05.2017 11:36


4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği gereğince, yapılacak faaliyetin kapsamına uygun bir yetki belgesi alınmadan muhtevası söz konusu yönetmelikte belirtilen herhangi bir faaliyette bulunulmasının yasak olduğunu anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, söz konusu yetki belgelerinin üçüncü bir kişiye devri ise mümkün olmadığını ifade etti. Gürer, “Mesleki faaliyetini kendi emeği ve kısıtlı sermayesi ile yerine getirmeye çalışan esnafımız, mesleğini yürütebilmek için pek çok yükümlülüğü yerine getirmek durumundadır. Ancak zaman içerisinde gerek ekonomik durumunun bozulması gerekse sağlık sebepleri nedeniyle mesleğini bırakmak zorunda kalabilmektedir” dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Mesleki faaliyetini sürdürebilmek için yüksek fiyatlar ödeyerek yetki belgesi almak zorunda kalan esnafımızın yetki belgesini devredebilmesi imkânının sağlanmasına yönelik bir çalışma var mıdır?” şeklinde soru yöneltti.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, taşımacılık sektörünün; mali yeterlilik, mesleki yeterlilik ve mesleki saygınlık gibi belli kriterlerin yerine getirilmesi suretiyle yapılan bir hizmet sektörü olduğunu belirtti.
Bakan Arslan, “Bu hizmet sektöründe taşımacılara verilen yetki belgelerinin amacı da, belgelerin ranta dönüştürülmesi değil taşımacılık pazarına ve mesleğine giriş koşullarının belli kriterlere göre belirlenmesidir. Diğer bir ifade ile taşımacılık yetki belgeleri, kaliteli bir taşımacılık anlayışına hizmet etmek üzere, sahibine belirli yükümlülükler yükleyen ve mesleğin icrasıyla ilgili olarak belli koşullar getiren belgeler olması hasebiyle, bazı istisnai durumlar haricinde, ranta dönüştürülmemek adına devir edilmemektedir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde taşımacılık sektöründe faaliyetlerini sürdüren şoför esnafımız, evine ekmek götürebilmek için, çoğu ihtiyaçlarından kısarak bu yetki belgelerini almaktadır. Bazı durumlarda mesleğini icra edemeyecek konuma gelen esnafımız, yüksek fiyat ödeyerek aldığı belgesini devredebilmelidir. Sayın bakanın ‘taşımacılık sektörünü’ tanımlarken bahsettiği ‘mali yeterlilik’ kriteri ne anlama gelmektedir? Bakanlık taşımacılık sektöründe faaliyetini sürdüren küçük esnafın tamamen taşımacılık sektöründen çekilmesini böylece bu sektörün büyük taşımacılık firmalarına kalmasını mı istemektedir?” diye sordu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: