ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖR TOPLANTISI ÇANAKKALE’DE GERÇEKLEŞTİ
Çanakkale Ticaret Borsası’nda 27 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen, “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’nda sektör temsilcileri bir araya geldi.
Yayınlanma :
02.11.2015 19:59
Renklidağ: Tağşiş nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmeli”
Zeytinyağı sektörünün en büyük sorunlarından birinin de tağşiş (zeytinyağının içine bitkisel yağların karıştırılması) olduğu bilgisini veren Gürkan Renklidağ, zeytinyağında tağşişin nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmesi için Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.
Türk zeytin ve zeytinyağı üreticisinin 2023 yılı için büyük hedefler ortaya koyduğunu hatırlatan Başkan Renklidağ, “Türkiye, 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedefliyor. Bu rakamlara ulaşmak için son 10 yılda Türkiye’nin zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. 80 milyon delice zeytin fidanlarını aşılayarak onları da ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu üretim rakamlarına ulaştığımızda zeytin ve zeytinyağımızın katma değerli bir şekilde ekonomiye kazandırılması ve üreticimizin yüzünün gülmesi için prim hayati öneme sahip. Bugün AB’nde üreticiye zeytinyağında kg. başına 4 TL prim veriliyor, Türk üreticinin de en az 2 TL primle teşvik edilmesi gerekiyor. Yemeklik zeytinde de AB’nin verdiği 50 kuruş primin yarısını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Gümrük Birliği Güncelleme Çalışmaları Sürüyor
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının devam etmekte olduğunu da belirten Renklidağ, AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarımızın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre; kendi gıda maddelerini tüketme özgürlüğü çerçevesinde AB tüketim normlarına göre, kişi başına 3.-kg hesabından 5 milyon soydaşımız için, ambalajlı gümrüksüz zeytinyağı kotasının 15 bin ton olarak revize edilmesi yönündeki taleplerini Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne ilettiklerini, söz konusu kotanın şu an 100 ton gibi çok sembolik bir rakam olduğunu ifade etti.
27 Ekim tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı”na Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Süzen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı Ferhan Savran ve Çanakkale'den zeytin ve zeytinyağı üretici ve ihracatçı firmalar katıldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: