Ziraat Yüksek Mühendisi Çiftçi, yem fiyatlarını değerlendirdi: "6 aydır üreticiler zararına süt satıyor"
Ziraat Yüksek Mühendisi Ferdan Çiftçi, “Maliyetler çok yüksek, son 6 aydır üreticiler zararına süt üretimi yapıyor” dedi.
Yayınlanma :
09.12.2021 14:33


“Çiğ süt fiyatı sadece yüzde 47 arttırıldı”
Hazirandan beri üreticilerin zam talep ettiğini belirten Çiftçi, “Ulusal Süt Konseyi’nin son yaptığı toplantıdan sonra fiyatlar 4,70 TL’ye çıkarıldı. Bu da yüzde 47’lik bir artışa tekabül ediyor. Fakat üreticini uzun zamandır zarar ediyor. Bu fiyat iyi mi? Göreceli olarak değişir; ama asıl mesele yem fiyatları” açıklamasını yaptı.
“Üreticimiz zamlı fiyatlardan sütünü satamadan 60 zam geldi”
Çiftçi, kurlardaki yükseliş nedeniyle yem fiyatlarındaki artış durdurulamadığına dikkat çekerek, “Büyük oranda dışarıya bağlıyız. Üretici son zam ile birlikte 1 litre süt ile 1 kilo 100 gram yem alabiliyor. Ancak bu yeterli değildir, en kötü ihtimal ile üreticinin zarar etmemesi için 1 litre süt ile 1 kilo 300 gram kadar yem alıyor olması lazım” görüşünü aktardı.
Üreticinin kazanabilmesi için 1 litre süt ile 1 kilo 500 gram yem alabilmesi gerektiğini söyleyen Çiftçi, sahadan aldığı verileri aktardı. Üretici 4,70 TL’den süt satsa bile 1 kilo 60 gram yem alabildiği bilgisini paylaşan Çiftçi, “50 kilo yemin şu anki fiyatı 230 TL. Çiftçimiz üreticimiz daha zamlı fiyatlardan sütünü 1 litre bile satamadan süt ve süt ürünlerine yüzde 60 zam geldi. Hem üretici kazanamıyor hem de tüketicini zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
“Sadece kooperatifler bu fiyattan satıyor”
Çiftçi, süt üreticileri 4,70 TL’den hiçbir zaman süt satamadığını kaydederek, “Piyasada her zaman Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatın aşağısında satılır. Burada da piyasanın altında satılacak. 3.20’iken de 2,80 TL olarak satılıyordu. Sadece kooperatifler bu fiyattan satıyor. Bunu da düşündüğümüzde üreticinin durumu bir hayli zor” sözlerine yer verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: