"11 bin işçi iş kazalarında hayatını kaybetti"
Yayınlanma :
23.12.2012 16:37


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, toplam istihdamın yaklaşık 24 milyon olduğunu ve sigortasız çalışan kesimde daha da fazla iş kazası olduğunun altını çizdi. CHP'li Vekil önergesinde ülkemizde yüksek ölümlü iş kazalarının görülmesinin nedenlerini; çalışma hayatında iş kazalarının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik olarak somut adımların atılıp atılmayacağını Bakan Çelik'e sordu. Türeli ayrıca, 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bugüne kadar işçi sağlığı ve güvenliği açısından herhangi bir katkısı olup olmadığı konusunda da Bakan'dan bilgi istedi.
6331 sayılı yasa etkili olacak mı?
Çalışma hayatındaki sorunlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Rahmi Aşkın Türeli önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:
"Gerçek kaza ve ölüm sayısı resmi istatistiklerde görülenin çok üzerindedir. İş kazası, meslek hastalıkları, iş kazası sonucu ölüm, malullük, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik sürekli artmaktadır. İş kazası sonucu malul kalanların sayısı 2003 yılında 1.452 iken bu sayı 2011 yılında 2.086'ya yükselmiştir. 2003 yılında 860 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmişken, bu sayı 2011 yılında ikiye katlanarak 1.563 olmuştur. Ayrıca 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın da söz konusu kazaların azaltılması ve can kayıplarının önlenmesi konularında yeterince etkili olamayacağı konunun uzmanları tarafından savunulmaktadır."
Milletvekili Türeli Bakan Çelik'e ise şu soruları yöneltti;
1 - Ülkemizde yüksek ölümlü iş kazalarının görülmesinin nedenleri nelerdir?
2- 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bugüne kadar işçi sağlığı ve güvenliği açısından herhangi bir katkısı olmuş mudur?
3- Çalışma hayatında iş kazalarının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik olarak ikincil yasal ve kurumsal somut adımların atılmasına, kalıcı çözümlerin oluşturulmasına yönelik proje ve programları ne zaman hayata geçirmeyi düşünüyorsunuz?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: