Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, sosyal medyada faaliyet gösteren, “C31K” sosyal medya topluluğuna yönelik 14 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 30 şüpheli gözaltına alındı. Topluluğun daha önce, İkbal Uzuner, Ayşenur Halil ve Ahmet Minguzzi cinayetleri ile bağlantılı olduğu iddia edilmişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında yürütülen teknik incelemeler sonucunda 84 sosyal medya hesabından 40 şüpheli tespit edildi. Bunların 17’si suça sürüklenen çocuklardan oluşurken, 2 şüphelinin yurt dışında bulunduğu belirlendi. Tespit edilen 38 şüpheliye yönelik Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde Ankara merkezli 14 ilde eşzamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, 13’ü suça sürüklenen çocuk olmak üzere toplam 30 kişi gözaltına alındı. Grubun, başta 18 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel istismar ve tehdit içerikli paylaşımlar olmak üzere; hayvanlara işkence görüntüleri, milli ve dini değerlere hakaret içerikleri, deprem ve yangın gibi doğal afetlerde hayatını kaybedenlerin ailelerine yönelik alaycı ifadeler ile kamuoyunun gündeminde olan bazı olaylarda mağdur aileleri hedef alan taciz ve tehdit paylaşımları, ayrıca şehit aileleri ve yakınlarına yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yaptığı tespit edildi. Soruşturmanın ve delillerin incelenmeye devam edildiği bildirildi.
Topluluğa ait bir Telegram kanalının 22 bin, diğerinin 109 bin üyeye sahip olduğu iddiası dikkat çekti. Grup içi mesajlaşmalarda Yasemin Minguzzi’nin kişisel bilgilerinin dağıtıldığı ve topluluğun “Baygara”, “Daltonlar” isimli suç örgütlerinden yardım aldığı iddia edildi.
Ne olmuştu?
Kendini “cehennemin 31. katı” olarak adlandıran topluluk daha önce pek çok kez kişisel verileri çalmak, yaralama, tehdit, milli ve dini değerlere hakaret iddiaları ile gündeme geldi. Topluluk üyelerine ait olduğu iddia edilen ve Discord üzerinden yayınlanan hayvanlara işkence, çocuk istismarı görüntüleri sonrası daha önce de topluluk üyelerine yönelik gözaltılar gerçekleşmiş, başlayan tartışmalar sonucunda Discord’a erişim engeli getirilmişti.
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i katleden Semih Çelik ile bağlantılı olduğu şüphesi ile 8 Ekim 2024’te topluluğun 5 üyesi gözaltına alınmıştı.
Yasemin Minguzzi’nin oğlu Ahmet Minguzzi için başlattığı eylemde gelen tehdit mesajlarının topluluk üyesi olduğunu iddia eden kimseler tarafından atıldığı tespit edilmişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: