

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, 95 yıl önceki mübadele acıları ve hasretliğin küçük bir çocuğun gözüyle anlatıldığı “İki Yaka, Yarım Aşk” filmine ev sahipliği yaptı. Anıların canlandığı gecede hüzün ve özlem vardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, mübadele döneminin konu edildiği “İki Yaka, Yarım Aşk” adlı kısa film gösterimine ev sahipliği yaptı. Duygu dolu anların yaşandığı geceye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ve usta oyuncu Selda Alkor da katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gecenin açılışında yaptığı konuşmada, “Ege’nin iki yakasında yaşanan acıların mutlaka yeni kuşaklar tarafından da iyi bilinmesi, öğrenilmesi gerekiyor. Bu filmde çok değerli sanatçılar yer almış ve çok güçlü bir konuyu aktarmışlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
Filmin yönetmeni Nurdan Tümbek Tekeoğlu ise 3. kuşak mübadil torunu olarak o günleri dedesinin gözünden anlatmaya çalıştığını söyledi. Tekeoğlu, film gösterimine evsahipliği yapan Başkan Aziz Kocaoğlu’na da teşekkür etti.
Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Ümit İşler, gecede mübadele hakkında bilgi verdi. Bu zorunlu göçte insanların vatanlarından "avuçlarında topraklarla" ayrıldığından bahseden İşler, mübadelenin 95 yılını böyle bir filmle İzmir’de anmanın ayrı bir duygu olduğunu da sözlerine ekledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile filmin çekildiği Karaburun'un Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a birer teşekkür plaketi takdim edildi.
Bir çocuk gözünden..
Salonu dolduran izleyiciler, hüzünlü bir geceye ortak oldu. TRT sanatçısı İbrahim Can'ın Rumeli Türküleri konseri ve filmle beraber anılara yolculuk eden sinemaseverler, gözyaşlarını tutamadı.
Mübadil torunu Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini üstlendiği kısa film, bir çocuğun gözünden mübadele acısını, yabancılığı ve hasretliği anlatıyor. Selda Alkor, Sezai Aydın, Deniz Doğa Tegün ve Zafer Kayaokay ile İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçıları Aylin Kumbaracıoğlu, Selin Üşar, Yağmur Damcıoğlu Namak ve İbrahim Raci Öksüz'ün rol aldığı film, 54. Antalya Film Festivali ve 20. Randevu İstanbul Film Festivali seçkisine alındı, 16. Uluslararası Dhaka Film Festivali ile 12. River Film Festivali'ne yarışma filmi olarak seçildi ve 5. Antakya Film Festivali'nden Jüri Özel Ödülü kazandı.
Kuşaklar boyunca unutulmadı
Ülke nüfuslarının azınlıkta kalan kısmının karşılıklı olarak yer değiştirdiği "zorunlu" bir göç türü olan mübadeleye en iyi örnek, Türk-Yunan Mübadelesi'dir. 30 Ocak 1923 yılında imzalanan anlaşmayla yaklaşık 400 bin Türk, Yunanistan'dan Türkiye'ye getirilmiş, yaklaşık 150 bin Rum da Yunanistan'a da göç etmişti. Yüzbinlerce insanın yaşamını derinden etkileyen ve her iki taraftan pek çok ailede travmalara yol açan mübadele öyküleri, kuşaklar boyunca hiç unutulmadı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: