AFAD DEPREM SİMÜLATÖRÜ FOÇADA ÖĞRENCİLERE DEPREMİ YAŞATTI
Yayınlanma :
07.03.2020 14:45


Bir Tır dorsesinde ve bir okulun sınıfı şeklinde dizayn edilen deprem simülatörü Foça İtfaiye önü Yenipark Alanında konuşlandı. Öğrenci ve vatandaşlar gruplar halinde temsili sınıfa alınarak sıralara oturtuldu. Eğitmenler önce deprem öncesi yapılması gerekenleri, sonra deprem sırasındaki davranış tarzlarını ve devamında deprem sonrasında dikkat edilecek konular ve yapılması gerekenleri nazari olarak anlattı. Daha sonra 1999 Marmara Depremi örneği alınarak hazırlanmış 7.4 şiddetinde sarsıntıyı simüle ederek sınıftakilere yaşattı. Bu sırada depreme maruz kalanların doğru yada yanlış davranışlarını kişilere tek tek anlattı.
Necla Midilli Merkez Ortaokulu öğrencileri Umay Ezgi Uzun, Derin Çağlan ve Kübra Ekinci deprem simülatörünün kendilerine çok şey kattığını ve bulundukları bölge itibariyle depremler olduğunu ama bu kadar şiddetlisini hiç yaşamadıklarını, bu durumda ne yapmaları gerektiği konusunda daha da bilinçlendiklerini söylediler.
AFAD Yönetimi Eğitim Dairesi’nde Eğitmen olarak çalışan ve Foça’daki simülasyonları ve eğitimleri gerçekleştiren Alper Demir 50 eğitmen ve üç simülatörle değişik bölgelerde sürekli deprem eğitimleri verdiklerini söyledi. Alper Demir; “ İlk ve orta dereceli okullarda, Üniversitelerde, fabrikalarda Temel Afet Bilinci Eğitimi veriyoruz. Çocuklarımıza, ailelere, halkımıza deprem öncesi sırası ve sonrasında neler yapacaklarını anlatıyoruz. Yaklaşık değerlerle Bingöl, Marmara, Van, Elazığ depremlerini yaşatıyoruz. 1999 Marmara Depremi sonrası hastane kayıtlarına göre depremde yaralanmalar net yüzde 2 kesiklerden oluşuyor. Ayak kesikleri, kol kesikleri. Deprem öncesi eşyaları sabitleyeceğiz. Deprem sırasında sağlam eşyaların yanına çök kapan tutun yapacağız. Deprem bitene kadar bekleyeceğiz. Bitince ayağımıza sağlam bir ayakkabı giyip elektrik, su, gaz vanalarını kapatacağız. Ailemizi yanımıza alıp merdivenlerden binayı terk edeceğiz. Asansör kullanmayacağız. Dışarıda binaya bakacağız. Z şeklinde kırıklar varsa, bir elin gireceği kadar boşluk oluştuysa, o binalardan yüksekliğinin bir buçuk katı kadar mesafede uzakta durun.Örneğin 30 metreyse 45 metre uzak durun. Artçı depremlerde o bina yıkılabilir. E-devletten sisteme girerek toplanma merkezinizi öğrenin. Deprem sonrası toplanma merkezlerinde bizden gelecek yardımı bekleyin.Mutlaka bir deprem çantanız da olsun” Dedi.
Deprem simülasyonlu eğitimler Foça’ya bağlı Yenifoça Mahallesi’nde devam etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: