Almanya'da Sandık Kurulamayabilir
Almanya'da referandum sandığı kurulmasına ilişkin süreç henüz tamamlanmış değil. 'Türkiye'deki kutuplaşmanın ülkeye taşınmasından endişe duyan' yetkililer, Ankara'dan ek bilgi talep etti.
Yayınlanma :
16.02.2017 17:05


İki Talep Gönderildi
Deutsche Welle Türkçe’nin özel haberine göre, hükümet Almanya’daki Türkiye vatandaşlarının oy kullanabilmesi için resmi talebini önce cumartesi, ardından da pazartesi günü iki resmi yazıyla Berlin’e iletti. Yazılar Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Almanya Dışişleri Bakanlığı’na iletildi ve Alman makamları taleple ilgili süreçleri başlattı.
Eyaletlerden Yanıt henüz Gelmedi
Şimdi, Alman eyalet yetkililerinden onay bekleniyor. Zira Berlin’in Almanya’da oy verilmesi talebine yanıtı, Federal İçişleri Bakanlığı’nın yeşil ışık yakmasına bağlı. Habere göre, bakanlık şu an bir ‘güvenlik değerlendirmesi’ yapıyor ve oy sandıklarının kurulacağı eyaletlerdeki güvenlikten sorumlu olan eyalet içişleri bakanlıklarından görüş alacak. Bir bakanlık yetkilisi, her bir eyalet hükümetinin göndereceği yazılı ‘güvenlik durumu değerlendirmesi’ zemininde karar alınacağına dikkat çekti ve henüz bu görüşlerin gelmediğini kaydetti.
‘Eksik Bilgi Var’
Diğer yandan, Türk makamlarının resmi bildirimlerinde bazı eksiklikler olduğu, Alman yetkililerin kapsamlı değerlendirme için Ankara’dan ek bilgiler beklediği de öğrenildi. Alman eyalet içişleri bakanlıkları oy verme süreçlerinde güvenliği sağlayabilmek için ayrıntılı planlamaları mercek altına alıyor. Bu nedenle nerelerde sandıkların kurulacağı, oy verme işleminin ne zaman yapılacağı, kaç kişinin oy vermesinin beklendiği şeklindeki bilgilere ihtiyaç duyuluyor.
Almanya'da da‘Kutuplaşma’ Endişesi
Almanya’da kurulacak sandıklarda Türk vatandaşlarının oy vermesinin sağlanmasına dönük diplomasi trafiği sürerken, Alman hükümetinin Türk siyasilerin yürüteceği kampanyaların Almanya’daki Türk toplumu içerisindeki kutuplaşmayı tırmandırması endişesi taşıdığı bir sır değil. AK Parti’nin tarafından Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla Oberhausen’da düzenleyeceği mitinge bazı Alman siyasetçiler tepkili.
‘İç Siyasi Gerilimi Buraya Taşımasınlar’
DW’ye konuşan bir İçişleri yetkilisi, “Almanya’daki ifade özgürlüğü, demokratik hukuk devletimiz suistimal edilmediği müddetçe, herkese tanınan bir hak. Türkiye’deki iç siyasi gerilimin Almanya’ya taşınmasını ve bu gerilimin burada yayılma girişimine kesinlikle tahammül etmeyeceğiz” diye konuştu.
Yıldırım’ın Oberhausen mitingi Alman hükümetinin haftalık basın toplantısında da gündeme geldi. Dışişleri Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer, “Başbakan Yıldırım, Münih Güvenlik Konferansı katılımcıları arasında. Bu nedenle bizim için Almanya’ya geliyor olması bir sürpriz değil” derken, “Türkiye’deki iç siyasi gerginliğin Almanya’ya taşınmasını istemiyoruz” sözleri dikkat çekti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: