Bu sorunda zayıflar da kendini şanslı görmesin!
Birçok kişi vücudundaki aşırı yağlanmanın sadece estetik bir sorun olduğunu düşünüyor. Halbuki karın içi ve iç organların etrafındaki yağlanma diyabetten, kalp hastalıklarına, sirozdan, böbrek rahatsızlıklarına kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor
Yayınlanma :
09.11.2018 20:30


Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Çıkım Sertkaya, ektopik yağlanma ve vücuda getirdiği zararlar hakkında bilgiler veriyor. Sertkaya, “Vücudun yağ biriktirmesini yöneten hormon insülindir. Karbonhidrat türü gıdaların sindirilmesinin son ürünü ise glikozdur. Çabuk sindirilen ve hızla kana karışan basit şeker ve nişasta içeren gıdaların tüketimi kan şekerinde ani yükselmelere neden oluyor. Kan şekerinin belli bir sınırın üzerine çıkması hücreler için zararlı bulunduğu için kan şekerinin yükselmesini ve hücrelere zarar vermesini önlemek için vücudun en önemli silahının insülin olduğu belirtiliyor. Pankreastan salgılanan insülin, yükselen glikozu ilk olarak kaslara ve karaciğere yönlendiriyor. Eğer kaslardaki ve karaciğerdeki şeker deposu doluysa fazla şeker trigliserite çevrilip yağ deposuna gönderiliyor. Ancak bu depoların da bir hacmi oluyor. Normalde cilt altı yağ dokusu artıp azalarak beslenmemize uyum sağlıyor. Eğer depolanacak yağ miktarı fazlaysa ve yağlar hücrelerin kapasitesini aşarsa iç organların etrafında, karaciğerde ve damar çeperlerinde birikiyor. Özellikle karın içinde ve karaciğerde biriken yağ dokusu bazı maddeler salgılamaya başlıyor. Bu maddeler hem insülin direnci yapıyor hem de vücutta bazı reaksiyonlara neden oluyor. Bu reaksiyonlar ve insülin direnci kalp - damar hastalıklarına, karaciğer yağlanmasına ve diyabete neden olabiliyor”diyor.
VÜCUTTAKİ FAZLA YAĞ SİROZA YOL AÇABİLİR
Genişleyen ve sınırını aşan yağ hücreleri kalbin etrafında toplandığında kalp hastalıklarına, damarların etrafına toplandığında damar daralmalarına, pankreasta toplandığında diyabete, karaciğerde toplandığında ise siroza neden oluyor. Böbrek etrafında toplandığı zaman böbrek fonksiyonlarını bozup bozmadığı konusu da tıp dünyasında tartışmalara neden oluyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: