DOĞRUYOL: İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI GIDALARDA FİRMALARI İFŞA ETMEK YETERLİ DEĞİL!
Yayınlanma :
25.11.2019 12:05


MECLİS KANTİNİNDE SAHTE BAL
Tarım Bakanlığı yaptığı denetimler sonucunda gıda yönetmeliğine uygun olmayan gıdaları üreten firmaları kamuoyuna İFŞA ediyor. Yöntem doğru mu? Elbette doğru. Ancak, Tarım Bakanlığının gıda yönetmeliğine uygun olmayan ürün üreten firmaları kamuoyuna açıklaması yeterli mi? Değil. Tarım Bakanlığı yetkilileri iddialara karşı yaptığı açıklamada “İddialara konu satış noktasında yapılan inceleme ve denetimde, daha önce Bakanlığımız tarafından kamuoyuna duyurulan (ifşa edilen) söz konusu firmanın D.B.1/4 parti numaralı ürününe rastlanmamıştır. Ayrıca söz konusu firmanın işyerinde bulunan ürünlerinin etiket bilgilerinde ve muhafaza koşullarında herhangi bir olumsuzluk olmadığı tespit edilmiştir.” Açıklaması ise, gıda denetimlerindeki harcanan emeğin bir nevi heba edilmesidir.
İyi parti Milletvekili Sayın Fahrettin YOKUŞ’un “millet aldığı ürünün barkodunu bakarak mı alacak?” ifadesi ise oldukça yerindedir. Bizim vatandaşımız aldığı ürünün bırakın partisini, barkodunu bakmaya, yüzde 90’ı son kullanma tarihini bile bakmıyordur.
Gıda denetlemeleri maalesef ülkemizin kanayan yarasıdır. Paketlenmiş gıdalarda kullanılan tatlandırıcı ve koruyucu kimyasallar, her geçen gün ülkemizde yaygınlaşan ve tedavisi için milyarlarca lira ödediğimiz kanseri tetikleyen en önemli faktörlerdir. Devletin görevi, devletin milletin menfaatlerini korumaktır. Vatandaşın sağlığına zarar veren her ne varsa önlemini almalıdır.
Yapılan araştırma ve açıklamalarına göre, NBŞ diye adlandırılan nişasta bazlı şekerin; kalp damar, mide, bağırsak, kanser ve diyabete kadar pek çok hastalığı tetiklediği ifade edilmektedir. Her geçen gün ülkemizde kullanım oranı hızla artan nişasta bazlı şekerin kullanımının kısıtlamasında büyük yarar vardır. Pet şişelerde bulunan sıvı içeceklerin güneş ışığına maruz kalmasıyla kanserojen etkisinin bilinmesine rağmen yeteri kadar gerekli tedbirlerin alınmaması ve denetlemelerin yapılmaması üzücüdür.
2004 yılında İzmir’de görülen domuz etinden bulaşan trişinelloz vakasından yaklaşık 300 kişinin hastalanmasından sonra, gıda denetlemelerinin Sağlık Bakanlığından Tarım Bakanlığına devredilmesi sonucunda, Tarım Bakanlığının görevi olan denetlemelerde özellikle personel eksikliğinden dolayı eksiklikler ve aksamalar yaşanmaktadır. Sağlıklı olan 2004 yılından önceki şekliyle, Sağlık Bakanlığının da gıda denetimlerine dahil olmasıdır. Çünkü Sağlık Bakanlığının her ilçede, ilçe sağlık müdürlüklerinde Çevre Sağlığı Teknisyenleri ve Sağlık Memurları vardır. Yani personel olarak Sağlık Bakanlığının imkanları, Tarım Bakanlığından daha iyi durumdadır.
Yapılması gereken; devletimizi yöneten hükümetlerin vatandaşın sağlığını korumak için gerekirse bazı gıda maddelerinin üretimi ve satışını yasaklamalıdır. Bazı küresel sermaye guruplarının para kazanacak olması, vatandaşımızın sağlığından daha önemli değildir. Denetimler daha sağlıklı ve sık aralıklarla yapılmalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: