Dunford'a 'ABD'nin Darbedeki Rolü'nü Soran Olmamış
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un Türkiye ziyaretine geniş yer veren New York Times gazetesi, “ABD ile bağları koruma çabasındaki Türkiye, söylemini yumuşattı” yorumunu yaptı.
Yayınlanma :
02.08.2016 13:11


New York Times, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geçen ilk iki haftada “Türk yetkililer ve hükümet yanlısı medyanın, hükümeti devirmeye yönelik başarısız komploda bir rol oynadığını söyleyerek ülkedeki Amerika karşıtı hissiyatını körüklediklerini” savunurken General Dunford’un Pazartesi günü Türk yetkilileriyle görüşmelerinde “çok daha ölçülü” ifadeler dinlediğini belirtti.
Dunford’un açıklamalarına dayanarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ülke arasındaki yakın ilişkinin sürmesini istediklerini söylediklerini kaydeden gazete, “Yetkililer, General Dunford ile görüşmelerinde ABD’nin darbe girişiminde rol oynayıp oynamadığına ilişkin bir tek soru dile getirmediler” dedi.
“Sessizlikleri, Türk yetkilileri arasında ortak bir taktiğe vurgu yapıyor” yorumunu yapan gazete “Türk yetkililer, ABD’yi kamuoyu önünde eleştirirken Amerikalı yetkililerle özel konuşmalarında ise stratejik ortaklığa bağlı oldukları yönünde güvence veriyor” diye yazdı.
Dunford: Görüştüğüm Tüm Yetkililer Gülen'in İadesi İstedi
Darbe girişiminin ardından İncirlik’te olup bitenlere de değinen NYT’ya göre, General Dunford, görüştüğü Türk liderlerinin ABD’nin İncirlik Üssü ve diğer bazı üslere erişiminin devam edeceğini söylediklerini de iletti. Dunford, açıklamaları sırasında ayrıca TBMM Başkanı dahil olmak üzere görüştüğü tüm Türk liderlerinin ABD’nin, “komployu organize etmekle suçladıkları Fethullah Gülen’i teslim etmesini istediklerini” de söyledi.
“Görüşmelerdeki Ton Çok Olumlu İdi, Kesinlikle Suçlayıcı Değildi”
Joseph Dunford, yaptığı üç görüşmede “ton çok olumlu idi, kesinlikle suçlayıcı değildi. Tam aksine, ortaklığın önemini dile getirdiler ancak Gülen’in iade edilmesinin ne kadar önemli olduğunu da ifade ettiler” şeklinde konuştu.
“Darbeye Katılan Subay, Dunford'u Aradı"
ABD’li gazete haberinde son günlerde darbe girişimine ilişkin yeni ayrıntıların ortaya çıktığına işaret ederken de şunları yazdı:
“Bir Pentagon yetkilisine göre, darbenin bir parçası olduğuna inanılan bir Türk subayı, darbenin başlamasından çok kısa bir süre sonra Dunford’un bürosunu aradı. Telefona yanıt veren kişi de o sıralarda Afganistan’da bulunan generalin orada olmadığını söyledi. O zaman o subay telefonu kapattı. Konu, Afganistan’da General Dunford’a iletildi.”
Bu olayın ilk olarak BuzzFeed tarafından duyurulduğunu aktaran NYT, haberinde ayrıca ABD askeri ve istihbarat yetkililerinin, geçen hafta Türkiye’de orduya yönelik baskının, terörle ve IŞİD’le mücadele üzerindeki olası etkilerine ilişkin kaygılarını dile getirdiklerini anlattıktan sonra ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı General Joseph Votel’in açıklamaları üzerine Ankara’dan gelen sert tepkileri anımsattı.
Haberde ayrıca “General Dunford, buluştuğu liderlerden hiç birinin, General Votel’in ifadelerine ilişkin kaygıyı dile getirmediğini, bunun yerine de görüşmelerde ikili ilişkiyi güçlendermeye odaklandıklarını söyledi” bilgisi verildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: