Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 7 Ocak 2025’te 23 ilde, 23 Mayıs 2025’te ise 16 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda, şüphelilerin sahte belgelerle e-imza üretip kamu kurumlarının sistemlerine sızdıklarının belirlendiğini kaydetti.
Elektronik imza ile kamuya sızma
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen ilk operasyonun, TÜRKTRUST ve E-İMZATR isimli elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının bazı bayileri üzerinden sahte T.C. kimlik kartı ve sürücü belgeleriyle e-imza alınması üzerine başlatıldığı belirtildi. Bu e-imzalarla kamu kurumlarında görevli kişiler adına işlem yapıldığı, bazı sistemlere yetkisiz erişim sağlandığı tespit edildi.
7 Ocak 2025’te Ankara merkezli 23 ilde düzenlenen ilk dalga operasyonda 126 şüpheli gözaltına alındı, 17’si tutuklandı.
İkinci dalgada bilişim suçları da devrede
23 Mayıs 2025’te düzenlenen ikinci operasyonda ise "resmi belgede sahtecilik", "bilişim sistemine girme", "veri bozma", "elektronik imza kanununa muhalefet" gibi suçlamalar kapsamında 61 kişi yakalandı, 20’si tutuklandı.
Operasyonların ardından firari 10 şüphelinin daha yakalanmasıyla toplam sayı 197’ye ulaştı. Şüphelilerden 150’si hakkında adli kontrol kararı verildi.
Çok sayıda sahte belge ele geçirildi
Operasyonlarda toplam 57 sahte diploma, 108 sahte sürücü belgesi ve 4 sahte lise mezuniyet belgesi ele geçirildi. Bakan Yerlikaya, “Suç örgütü çökertildi, üyeleri tutuklandı. Hiçbir suç ve suçlunun cezasız kalmaması için operasyonlara kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: