Küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalar ve ithalat maliyetlerindeki değişimler, Türkiye'de doğalgaz ve elektrik tarifelerinde güncelleme ihtimalini güçlendiriyor. Özellikle soğuk hava şartlarının yaklaşmasıyla birlikte hane bütçelerini doğrudan etkileyecek bu gelişmeler, milyonlarca abone tarafından yakından izleniyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2026 yılı için mesken abonelerinde yıllık 4 bin kilovatsaat (kWh) tüketim sınırını belirledi. Bu sınırı aşan ve gerekli koşulları sağlayan aboneler, yüksek tüketimli tüketicilere yönelik tarifeye geçiş yapabiliyor. Kış aylarında ısınma kaynaklı tüketim artışı nedeniyle birçok hanenin bu sınıra ulaşması ve daha yüksek birim fiyattan fatura ödemesi bekleniyor.
Doğalgaz toptan satış fiyatlarında son durum
Avrupa'da referans kabul edilen TTF (Title Transfer Facility) doğal gaz fiyat endeksindeki hareketlilik, Türkiye'nin tedarik maliyetlerini doğrudan etkiliyor. BOTAŞ'ın internet sitesinde yer alan mevcut bilgilere göre, doğalgaz toptan satış fiyat tarifesi 4 Nisan 2026 tarihinden itibaren uygulanıyor. Kurumun yapacağı yeni açıklama ile birlikte piyasadaki belirsizliğin giderilmesi ve tüketicinin karşılaşacağı tablonun netleşmesi öngörülüyor.