

Pamuk üretim bölgeleri için lokasyon açısından uygunluğu ve lojistik imkanları nedeniyle tercih edilen Belevi Beldesinde 70 metrekare arazide, 16.390 metrekare depo ve 1.414 metrekare idari, numune alma ve güvenlik binaları ile birlikte toplam 17.804 metrekarelik tesis yatırımı yapan ve inşaat çalışmaları tamamlanan ELİDAŞ, 15 bin ton kapasite ile aktif olarak hizmet vermeye hazır halde açılış için gün saymaya başladı.
Ortakları arasında, İzmir Ticaret Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, Balıkesir Ticaret Borsası, İş Yatırım Menkul Değerler, Denizbank, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Şanlıurfa Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, İMKB Takas ve Saklama Bankası, Manisa Ticaret Borsası, Gaziantep Ticaret Borsası, Ödemiş Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası, Tariş Pamuk Birliği, Tariş Üzüm Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri'ne bağlı EDEKATAŞ, Salihli Ticaret Borsası, Turgutlu Ticaret Borsası, Alaşehir Ticaret Borsası bulunan ELİDAŞ'ın pamukta lisanlı depoculuk sistemini faaliyete geçirmesiyle birlikte tarım ürünleri üreticilerinden tüccara, sanayiciden yatırımcıya kadar tüm kesimler için yeni bir dönem başlayacak.
Tesisin tanıtımı için düzenlenen basın turunda bilgi veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, “Türkiye’de pamuk üretimi her geçen yıl azalıyor. Bu proje pamuğun son şansı. Tesislerimizde standartlaştırıp depolayacağımız pamuk finansal bir ürün haline gelecek. Tekstilci 12 ay yerli pamuk bulabilecek, üretici pamuğunu finansal ürün olarak değerlendirebilecek. Yatırımcılar da pamuğu bir yatırım aracı olarak kullanacak. Doktoru da manavı da pamuk alıp satabilecek. Çok zor işle uğraşıyoruz. Ama başardığımızda Türkiye tarım ürünlerinde devrim yapacağız” dedi.
Tesiste, depolama sistemlerindeki son teknolojiyi kullandıklarını vurgulayan Kocagöz, şunları söyledi:
“En modern depolama sistemini kurduk. Kablosuz ağ sayesinde el terminalleri ile hangi balyanın deponun neresinde olduğunun tespit edebilir haldeyiz. Depolarımızda en gelişmiş yangın önleme sistemini de kurduk. Bütün hazırlıklarımızı bitirdik. Bakanlığımızı denetime çağırdık. Ancak İzmir Ticaret Borsası’nda kurulacak elektronik platform ile ELİDAŞ’ın aynı anda hazır olmasının daha doğru olacağı söylendi. Borsamız bu kısa süre içinde makbuzların el değiştirebileceği elektronik platformu kurmaya çalışıyor. Pamukta yoğun hasat sezonunu kaçırdık. Ancak şu andan sonra dahi lisanslı depo avantajlarını üretici ve çırçırcılarımızın kullanması mümkün. Asıl talep gelecek sezon olacak. Lisanslı depoculuk sayesinde sanayici ithal değil yerli pamuk tercih edecek. Pamukla başlayacağız, daha sonra buğday, mısır, zeytinyağı, kuru üzüm gibi ürünlerin de burada işlem görmesini hedefliyoruz.”
Pamukta başlayacak lisanslı depoculuk sistemi ile tarım ürünleri üreticilerinden tüccara, sanayiciden yatırımcıya kadar tüm kesimler için yeni bir dönem başlayacak. Sistem ile üretici ürünü lisanslı depoya koyacak ve bunun karşılığında aldığı belge ile bankalardan kredi almak dahil birçok işlemi yapabilecek. Ayrıca istediği zaman ürününü hedeflediği fiyattan satabilecek. Tüccar stok maliyetinden kurtulacak, üreticiden aldığı ürünü daha kolay şekilde pazarlayacak. Sanayici hammadde tedarikinde sıkıntı yaşamayacak, istediği nitelik ve miktarda ürünü lisanslı depodan temin edebilecek. Öte yandan lisanslı depoculuk şirketi, Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası ile entegre şekilde çalışacaktır. Pamuk başta olmak üzere tarım ürünleri vadeli piyasalarda etkin bir şekilde işlem görebilecek.
Pamuk gibi özel bir üründe lisanslı depoculuk sistemini sorunsuz bir şekilde işler hale getirebilme amacında olan ELİDAŞ, Türkiye’nin ilk pamuk lisanslı deposu olarak faaliyet gösterecek. Aynı zamanda bu yeni sistemin kurgulanması görevini de üstlenen ELİDAŞ laboratuvarında analizleri gerçekleştirecek pamuk lif analiz cihazı ve preseden numune alımımı sağlayacak numune alma sistemlerini yurtdışından ithal ederek, numune alımı ve laboratuar için gerekli olan diğer ekipmanların alım çalışmalarını da tamamladı.
ELİDAŞ tarafından depoya teslim edilen ürün için elektronik ürün senedi oluşturacak ve buna ilişkin olarak ELİDAŞ- Elektronik Kayıt Kuruluşu ve Borsa arasında oluşturulacak bilgi işlem altyapı çalışmaları da büyük bir hızla devam etmekte olup sonuçlandırılma aşamasına gelindi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: