AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde belediyelere ilişkin yaptığı açıklamalarda “yeni bir sistemin planlanması ve hayata geçirilmesi gerektiğini” dile getirdi. Bu çıkışın ardından, hükümetin yerel yönetimlerin yetkilerini daraltacak bir düzenleme hazırlığında olduğu kulislerde konuşulmaya başlandı.
Nüfusun önemli bir bölümünün muhalefet belediyeleri yönetirken, bu tablo eşliğinde belediyelere yönelik yeni bir modelin gündeme geldiği değerlendiriliyor.
BELEDİYE HARCAMALARINA VALİLİK DENETİMİ
DW Türkçe'nin aktardığına göre, üzerinde durulan ilk başlıklardan biri belediyelerin bütçeleri. Buna göre belediyelerin harcamaları valilik denetimine tabi tutulacak. Bazı harcama kalemleri için ise önceden onay alınması şartı gündemde.
Hükümete yakın çevreler, bu adımla özellikle konser ve benzeri yüksek maliyetli etkinliklerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini savunuyor. Muhalefet cephesi ise söz konusu düzenlemeyi, yerel yönetimlere yönelik “yeni bir kayyum modeli” olarak nitelendiriyor.
SOSYAL YARDIMLAR VE KREŞLER İÇİN BAKANLIK ONAYI
Kulislerde konuşulan bir diğer başlık ise belediyelerin sosyal yardım faaliyetleri. Buna göre belediyelerin sosyal destek programları ile kreş açma yetkilerinin bakanlık onayına bağlanması planlanıyor.
Bu düzenlemenin yalnızca hizmet alanını değil, belediyelerin gelir-gider dengesini de doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurabileceği ifade ediliyor.
İMAR KARARLARINDA MERKEZİ YAPI
En dikkat çekici düzenleme alanlarından biri ise imar yetkileri. Kulislerde aktarılanlara göre, imar düzenlemeleri için kaymakamlık, valilik ve ilgili bakanlıklardan temsilcilerin yer alacağı yeni bir yapı oluşturulması konuşuluyor.
Bu modelin hayata geçmesi halinde, belediyeler en küçük imar değişikliği için dahi merkezi idarenin onayını almak zorunda kalacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: