Hayvan Refahı İçin Yerel Eylem Planı
Kamu kurumlarına rehber olabilecek nitelikte bir çalışmaya İzmir’de imza atıldı. Hayvan refahının sağlanması için Adil Kentler Derneği’nin düzenlediği “Hayvan Hakları İzmir Yerel Eylem Planı Diyalog Toplantısı” geniş yankı uyandırdı.
Yayınlanma :
28.10.2021 11:35


Adil Kentler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Arıkan, “Adil kentler Derneği olarak yaşımı paylaştığımız bütün unsurların eşit hak ve özgürlüklerden faydalanmasını istiyoruz. Bu çalışmalarımızı programlarken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ‘Ben flamingoların da başkanıyım’ çıkışı bize hız verdi. Bunun gibi ortak akıl arayışındaki toplantılardan her soruna çare sunacak reçeteler beklemek doğru değil. Ancak konulan ortak hedefe ulaşılacak yolda önemli yapı taşları oldukları da bir gerçektir”şeklinde konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Şükran Nurlu, “Dünyada bizden başka canlılarında olduğunu düşünerek yaşamamız lazım. Kentlerimizin sokaklarında gök yüzünde yaşamak durumunda olan başka canlılarda var. Düşünen canlı olarak insanlık kentelerimizdeki diğer canlıların haklarına saygı duymak durumunda”dedi.
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Veteriner Hekimlerimiz ve belediyelerimizle birlikte hayvanların hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz yönünde bir çalışma yürütmemiz lazım. Oda olarak iki komisyon kurduk. Biri hayvanlarımız için Afet Acil Destek birimi kurduk. Yerel olarak bir eylem planına ihtiyaç var”şeklinde konuştu.
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Kamu kurumlarının hayvanlar için bir şey yapmaları bir lütuf değil zorunluluktur. Bu zorunluluğu yerine getirmeleri için sivil toplum kuruluşlarının, yurttaşların denetim ve yönlendirmelerine ihtiyaç vardır. Türkiye Cumhuriyeti Başkanlık sistemiyle yönetiliyor ama esas başkanlık sistemi belediyelerde uygulanıyor. Yerel yönetimleri boşta bırakırsanız yanlış yapmaya meyillidir. Bu meylin oluşmaması için ortaya koyacağınız Hayvan Hakları Yerel Eylem Planı Türkiye için önemli bir örnek çalışma olacaktır”şeklinde konuştu.
-Hukuki Alt Yapının Hazırlanmasında İhtiyaç Duyulan Temel Eksiklikler.
-Hayvanların Refahını Temel Alarak Barınma Çözümleri
-Sahipsiz Hayvanların Refahının Artırılması
-Alanda Çalışan Tüm Kurumlar Arasında İşbirliği, Eş Güdüm ve Koordinasyonun Sağlanması
-Kamuoyunda Hayvan Hakları Bağlamında Hak Temelli Bir Bakış Açısının Yerleşmesi
-Ev/Bahçelerde Beslenen Hayvanlara İlişkin Konuların Netleştirilmesi
-Geçici Bakım Evlerinin Doğru Standardizasyonu
-Afet Durumlarında Hayvanlara Yönelik Çalışmaların Güncellenmesi
Sekiz ana başlıkta atölye çalışması gerçekleştirildi. Belediye Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Sinan Okçuoğlu, “Her ilçede bakımevlerinin ve sokak hayvanları için poliklinik kurulması gerektiğini söyledik. İzmir Büyükşehir Belediyesinin 3 bölgede hayvan hastanesi standardında bakımevi, biri merkezde 4 adet acil müdahale birimi açılmasının yararını dile getirdik”dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: