İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart'ta gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, "terör örgütüne yardım" ve "yolsuzluk" suçlarından ayrı ayrı tutuklanmasını talep etti. İmamoğlu ile birlikte, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Reform Vakfı Başkanı Mehmet Ali Çalışkan ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın da "silahlı terör örgütüne yardım etme" iddiasıyla tutuklanması talep edildi.
İBB'ye yönelik soruşturmasında adliyeye çıkarılan diğer 89 kişiden 5 şüpheli de 'suç örgütü kurmak ve yönetmek', 'rüşvet almak', 'irtikap', 'kişisel verileri ele geçirmek' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından, 84 şüpheli ise 'suç örgütüne üye olmak', 'rüşvet almak' ve 'rüşvet vermek' suçlarından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Terör savcılarının tutuklama sevk yazısında, İBB ve ilçelerdeki 18 belediye meclis üyesinin PKK ile bağlantılı oldukları, Kent Uzlaşısı kavramı adı altında İmamoğlu’nun desteklenmesi için bu kişilerin seçime kısa süre kala CHP’ye üye kaydı yaptırdıkları ifade edildi. Bu isimlerden birinin PKK’nın Kandil kampına giderek, silahlı terör örgütü üyesi olan kızıyla fotoğraf çektirdiğinin anlatıldığı sevk yazısında, 2014 tarihli bu fotoğraflara da yer verildi.
Sevk yazısında, İmamoğlu’nun, Azad Barış adlı firari durumdaki örgütün alan sorumlusuyla irtibatı bulunduğu da öne sürüldü. İmamoğlu’nun, “İlçe seçim kurulu ve YSK neden bu isimlere onay verdi?” şeklindeki savunmasıyla ilgili değerlendirme yapılmayan sevk yazısında, “Belediye başkanı seçilmek için Kent Uzlaşısı’na iştirak ettiği ve böylece örgüte yardım suçunu işlediği” öne sürüldü. Savcıların yolsuzluk suçları nedeniyle hazırladığı tutuklamaya sevk yazısında da İmamoğlu için “örgüt lideri” tanımı yapıldı.
Savcılar, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” suçundan tutuklanmasını talep ettikleri İmamoğlu’nun, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde örgütün temellerini attığını öne sürdü.
Yorumlar
Kalan Karakter: