• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. İzmir'in nostaljik durakları modern tasarımıyla geri dönüyor
İZMİR
Yayınlanma: 03 Mayıs 2025 - 10:55

İzmir'in nostaljik durakları modern tasarımıyla geri dönüyor

İZMİR
03 Mayıs 2025 - 10:55
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İzmir’in nostaljik durakları modern tasarımıyla geri dönüyor
ESHOT Genel Müdürlüğü, 1930’lu yılların sonlarında İzmir Belediyesi tarafından şehir içi ulaşım arterlerine kazandırılan dönemin durak tasarımını modernize ederek kente kazandırıyor. Nostaljik durakların ilki, kent tarihindeki ilk yeri olan Talatpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Turan Güneş Parkı’na yapılacak.  

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kentin tarihsel kimliğini yaşatmak amacıyla başlatılan “Nostaljik İzmir Durakları” projesi, ESHOT Genel Müdürlüğü’nce hayata geçiriliyor. 1930’lu yılların sonlarında, İzmir Belediyesi tarafından şehir içi ulaşım arterlerine kazandırılan dönemin modern durak tasarımı, bugünün yapı teknolojileriyle harmanlanarak yeniden yorumlandı. Geçmişin izlerini taşıyan ve günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanan bu duraklarla, İzmir’in tarihsel belleği ile günümüzün kent yaşamı arasında köprü kurulması amaçlanıyor. Tarihsel izler taşıyan bu yenilikçi uygulama ile ESHOT,  kent içi toplu ulaşımda hem teknolojik hem de sosyal bir dönüşümde öncü olma özelliğini vurguluyor. Bu nostaljik duraklar İzmirliler ile kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere, tarihsel ama bir o kadar da modern duraklarda bekleme deneyimi sunulacak.

İlk nostaljik durak ilk yerinde olacak

İlk etapta toplam dört adet tasarlanacak nostaljik durakların ilki, Konak ilçesi Alsancak Mahallesi, Talatpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Turan Güneş Parkı’na (Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi önü) inşa edilecek. Bu lokasyonun seçilme nedeni ise; 1930’lu yılların sonlarında İzmir Belediyesi tarafından yapılan ilk modern durağın burada yer alması.

Durağın yapımına 5 Mayıs’ta başlanacak. Buradaki mevcut kapalı otobüs durağı kaldırılarak geçici durak konulacak. Ulaşım ve yaya geçişlerinde bir aksama olmayacak, yeşil alana ve ağaçlara herhangi bir müdahalede bulunulmayacak.  

Yazın serin, kışın sıcak

İzmir’in iklim koşulları göz önüne alınarak tasarlanan Nostaljik İzmir Durakları’nda; yazın serin, kışın ise sıcak bir ortam sağlamak için yüksek verimliliğe sahip iki inverter klima yer alacak. Durak içinde sıcaklığın korunması için de kapı girişlerine iki hava perdesi yerleştirilecek. Böylece; hem enerji verimliliği desteklenecek hem de durakta bekleyen vatandaşlar kötü hava şartlarından etkilenmeyecek.

Hem konforlu hem çevreci

ESHOT tarafından hazırlanan ‘Nostaljik İzmir Durakları’ yalnızca konforuyla değil; aynı zamanda çevreci özellikleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Durakların enerji ihtiyacı, durak çatısına yerleştirilecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) panelleri ile çevreye duyarlı bir yaklaşımla karşılanacak.

Akülü engelli araçları ve telefon şarj edilebilecek

‘Erişilebilirlik’ konusunda pek çok projeye imza atan ESHOT, Nostaljik İzmir Durakları’nda da engelli erişimine uygun ve engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde hizmet verecek. İki akülü engelli aracının şarj edilebileceği alt yapıya sahip olacak bu duraklar sayesinde özel gereksinimli vatandaşlar, ulaşım ihtiyaçlarını bağımsız ve daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilecek. Ayrıca; çağın ihtiyaçlarına uygun olarak, durak içlerinde cep telefonu şarj edilebilmesi için gerekli altyapı ve prizler de yer alacak.

Led ekranlar ile anlık otobüs takibi yapılabilecek

Zorlu hava şartlarından etkilenmeden, konforlu bir şekilde durakta bekleyecek olan yurttaşlar, durak içindeki LED ekranlar ile anlık bilgi sahibi de olabilecek. Bu ekranlarda, otobüslerin güzergah bilgileri ve anlık durumları hakkında bilgi sahibi olunabilecek.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Seferihisar Mersin Alanı Mahallesi'ne itfaiyeden koruma kalkanı
Seferihisar Mersin Alanı Mahallesi'ne itfaiyeden koruma kalkanı
İzmir'de cinayet hükümlüsü yakalandı
İzmir'de cinayet hükümlüsü yakalandı
Seferihisar'da alevlerin yaklaştığı mahalle tahliye ediliyor
Seferihisar'da alevlerin yaklaştığı mahalle tahliye ediliyor
Tugay, “Ülke demokrasisinin sağlam ve sağlıklı partilere ihtiyacı var”
Tugay, “Ülke demokrasisinin sağlam ve sağlıklı partilere ihtiyacı var”
Son Haberler
Hakkında soruşturma başlatılan Leman dergisine saldırı!
Hakkında soruşturma başlatılan Leman dergisine saldırı!
Seferihisar Mersin Alanı Mahallesi'ne itfaiyeden koruma kalkanı
Seferihisar Mersin Alanı Mahallesi'ne itfaiyeden koruma kalkanı
Leman Dergisi'nden tepki çeken karikatür ardından açıklama: Müslüman halkın haklılığı
Leman Dergisi'nden tepki çeken karikatür ardından açıklama: Müslüman...
'Hazreti Muhammed karikatürü' krizi | Bakan Tunç, LeMan'a soruşturma açıldığını duyurdu, eyleme çağrılan gruplar dergiyi bastı; çizer ve grafiker gözaltına alındı
'Hazreti Muhammed karikatürü' krizi | Bakan Tunç, LeMan'a soruşturma...
Abdullah Gül, dolandırıcılar hakkında harekete geçti
Abdullah Gül, dolandırıcılar hakkında harekete geçti
İzmir’in afet sonrası toplanma alanlarının analizi yapıldı  
İzmir’in afet sonrası toplanma alanlarının analizi yapıldı  

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım