Papa: Din Devletlerinin Sonu Kötü Olur
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Devletlerin laik olması iyi bir şeydir dedi. Belçika dergisi Tertio'ya konuşan Papa, Avrupa'yı ileriye götürecek lider eksikliği olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
07.12.2016 18:14


BBC Türkçe’nin haberine göre Papa ayrıca, din devletlerinin sonunun kötü olduğunu, laik devletin din devletlerinden daha iyi bir yapı olduğunu da sözlerine ekledi.
‘Avrupa'daki Savaş Karşıtlığı Samimi Değil’
Belçika’da yayımlanan Katolik “Tertio” dergisine konuşan Papa Francesco, bugün Avrupa’da görülen savaş karşıtlığının samimi olmadığını savundu.
Dünya savaşlarının ardından “Savaşa hayır” sloganı etrafında Avrupa siyasetinde etkin bir rol oynamaya başlayan siyasi anlayışla ilgili bir soru üzerine Papa Francesco, politikalarını bu anlayış etrafına kuran eski liderlerin samimi davrandıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Avrupa, geçmişte ‘Savaşa hayır!’ sözünü samimi olarak söylemişti. (Eski Fransa Başbakanı Robert) Schumann, (İtalya’nın ilk başbakanı Alcide) De Gasperi, (Eski Batı Almanya Başbakanı Konrad) Adenauer bunu samimiyetle söylemişti. Fakat sonrasında… Bugün lider kalmadı; Avrupa’nın liderlere ihtiyacı var, ileri doğru adım atacak liderlere…”
Belçika’da Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılı için anma törenleri düzenleniyor.
Papa, “Dilimiz ‘Savaşa hayır’ derken bir yandan da silah üretip satıyoruz, hem de birbiriyle savaşan taraflara satıyoruz” diye konuştu.
“Bütçe sorunu yaşayan devletlerin bütçelerini denkleştirmek için savaşa girdiğini” öne süren ekonomi teorilerinden bahseden Papa, “Zenginlik sağlamak için en kolay yollardan biri. Fakat bedeli çok ağır: Kan!” eleştirisinde bulundu.
Papa Francesco, terörün din bağlantısıyla ilgili bir soruya yanıt verirken de “Hiçbir din savaş ilan etmez. Bunu ancak bazı deformasyonlar yapabilir. Tüm dinlerde köktenci gruplar vardır. Hepsinde. Bizimkinde de. Ancak bunlar, kendi dinlerini deforme eden, kendi dinlerine hastalık yayan küçük gruplar” diye konuştu.
‘Din Devletlerinin Sonu Kötü Olur’
Derginin, Belçika’da dinin kamusal hayattan çıkarılmasıyla ilgili bir sorusuna Papa’nın cevabı ise şöyle oldu:
“Bir sağlıklı laiklik vardır, örneğin devletin laikliği. Genel olarak, devletlerin laik olması iyi bir şeydir, inanç üzerine kurulu olmasından daha iyidir çünkü dini devletlerin sonu kötü olur. Ancak laiklik ile laisizm arasında fark var. Laisizm fizik ötesine kapıları kapar… Ancak fizik ötesine açık olmak insanın özünde vardır.”
‘Medya Yalan Haberden Kaçınmalı’
Papa, medyanın toplumsal rolü konusundaki bir soruyu da yanıtladı ve iletişim kurumlarının “toplumun inşasında” önemli bir yeri olduğunu ancak kamuoyunu yanlış yönlendirecek dezenformasyondan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Katoliklerin ruhani lideri bu konuda, “Herhangi bir durum karşısında gerçeğin yalnızca bir kısmını söyleyip diğer kısmını söylememek dezenformasyondur. Dezenformasyon muhtemelen bir basın organının yapabileceği en büyük kötülüktür” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: