Parkinson Hastalığında Rehabilitasyon Önemli!
Özel Egepol Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, ileri yaşlarda görülen Parkinson'un, beyin dokusundaki bazı merkezlerin bilinmeyen nedenlerle bozulması sonucu ortaya çıkan kronik bir sinir sistemi hastalığı olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
30.06.2017 11:40


Hastalık hakkında bilgi veren Dr. Tufan Özdem: “Hastaların yüzündeki mimikler azaldığından maske görünümü olabilir. Hastalık yavaş başlar ve sinsi bir şekilde ilerler. Önce bir kol veya bacakta başlayabilir, ancak zamanla diğer taraflara da yayılır ve tüm gövdeyi etkileyebilir. Hastalar kısa ve kesik adımlarla, aceleci bir tarzda yürüyebilir, fakat yürümeyi başlatmakta ve dönüşlerde, yürürken konuşmakta zorluk çekerler. Konuşmaları , monoton ve düşük seslidir. Zamanla yutma zorluğu, zeka bozuklukları, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı ve depresyon belirtileri gelişebilir” diye konuştu.
İLAÇ TEDAVİSİNDE YENİ DÖNEM
Parkinson hastalığı teşhis edildikten sonra ilaç tedavisine başlanması gerektiğini kaydeden Dr Özdem, son yıllarda bu hastalığın gelişmesini yavaşlatan yeni ilaçlar bulunduğunu ve bu tedavilerin de hastaların günlük yaşamlarını önemli ölçüde kolaylaştırdığını dile getirdi.
İlaç tedavisinin, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra mutlaka Nöroloji uzmanı tarafından planlanması ve takibi yapılması gerektiğine de değinen Özdem şöyle devam etti: “Tek başına ilaç tedavisi Parkinsonlu hastalar için yeterli sayılamaz. Tanı konulup ilaç tedavisi başlandıktan sonra hastaların geniş kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınmaları gerekir. Rehabilitasyonun amacı, hastalığa bağlı fonksiyon kayıplarını azaltmak, günlük yaşamla ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmak ve istenmeyen olumsuz gelişmeleri engellemektir”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: