Ege Şenol ÇALIŞKAN/GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayında gerçekleşen fiyat artışlarını yayımladı. TÜİK verilerine göre, tüketici bazında en fazla fiyat artışı yüzde 19,9'luk oranla dana etinde gerçekleşti. Dana etinin yanısıra, diğer et çeşitlerinin de yüzde 15,16'lık artışa maruz kalması vatandaşı ete ulaşamaz hale getirdi. Kırmızı ete erişim zorluğu yaşayan vatandaşın derdine beyaz et de deva olmadı. Fiyat artışlarıyla ilgili olarak GERÇEK HABERCİ’ye konuşan Türkiye Kasaplar Odası İzmir Şube Başkanı Melih Şenkara, fiyatların üç haftadır sabit olduğunu ve seçime kadar herhangi bir artış beklemediklerini dile getirdi.
"BİR YILDA BEKLENEN ARTIŞ İKİ AYDA GELDİ"
Her alanda fiyat artışı görüldüğüne, artışın dana etiyle sınırlı kalmadığına dikkat çeken Melih Şenkara, şunları dile getirdi;
"Sadece dana etine değil, yan ürünlere de çok fazla zam geldi. İlk etapta bunu dile getirmek istiyorum. Bir yılda beklemiş olduğumuz artışı iki ayda gördüğü gerçektir. Üst üste geldiği için biraz tepkiyle karşılandı, ama diğer gıda ürünleri de eşdeğer bir yükselişe sahip. Diğer gıda ürünleri sabit de, et yükseliyor gibi düşünülmesini doğru bulmuyorum. Soğanın 30 lira olduğunu konuşmamız gerek etten önce. Sonuç itibariyle her yemeğe soğan kullanılır. Un, süt, piliç ürünleri... Hepsi yükseldi, bu artan enflasyon ile alakalı. Son 3 haftadır herhangi bir zam görmedik. Seçime kadar böyle gideceği kanaatindeyim."
"DENİZDEN ÇIKAN BALIĞIN KİLOSU 300 LİRA"
Dana etine yansıyan artış sonrası vatandaşın diğer et ürünlerine ne şekilde rağbet gösterdiğine ilişkin soruya yanıt veren Şenkara, “Tavuğa yönelim oluyor, olmuyor değil ancak alım gücünün düştüğü aşikar. Satışlar üçte bir oranında geriledi. Bu fiyat yükselişlerinden ziyade, alınabilirliğin darlığından ötürü. Maaşlar her şey için yetersiz kalmakta. Alınabilirlik bazında bahsediyorsak, yüzdelik oranda hepsi aynı oranda yükseliyor. Tavuk da ucuz gelemiyor insanlara, denizden çıkan balığın kilosu 300 lira olmuş. 10 liraya aldığımız sardalya 100 lira. Her şeyde büyük bir yükseliş var, et sadece çok göz önüne getirildi. Bu duruma çözüm arıyorsak çözüm, üretimin artırılması ekonominin düzeltilmesidir” ifadelerini kullandı.
Şenkara: “Eti bırakın soğana bakın”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre dana etinin fiyatı Mart ayında yüzde 19,90 oranında yükselerek fiyatı en fazla artan ürün oldu. Fiyat artışlarını değerlendiren Türkiye Kasaplar Odası İzmir Şube Başkanı Melih Şenkara "Etten önce soğanın 30 lira olduğunu konuşmak gerek" dedi.
Yayınlanma :
04.04.2023 17:58


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: