Doğan Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması istemiyle verdiği önergede sınav ücretlerine yapılan fahiş zamların nedenlerini, sınav ücretleri 180 TL üzerinden yapılabiliyorken neden daha önce sınava gireceklerden 420 TL istendiğini, ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınav ücretleri belirlenirken hangi kriterlerin gözetildiğini, başvuru ücreti 300 TL olarak belirlenen TUS'un, sınava giren bir aday açısından soru hazırlama, matbaa, nakliye, sınav görevlileri gibi giderleri düşünecek olursak ÖSYM'ye toplam maliyetinin ne olduğunu, aday başına ortalama maliyet analizinin yapılıp yapılmadığını, yapılıyorsa sınavlara göre dağılımını sordu.
Önergenin Tamamı:
ÖSYM, daha önce yayımladığı KPSS kılavuzundan Genel Kültür, Genel Yetenek ve KPSS Alan Bilgisi sınavlarına giren bir adaydan 420 TL ücret alacağını belirtmişti. 420 TL’lik ücretin çok fazla olması kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu. ÖSYM tepkiler üzerine yeni bir kararla Alan Bilgisi sınavında oturum başına 40 TL alacağını açıkladı. Yani KPSS Alan bilgisi sınavına girecek bir aday 360 TL değil 120 TL sınav ücreti ödeyecek. 60 TL’den Genel Kültür ve Genel Yetenek sınav ücretini düşünürsek, KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek ve Alan Bilgisi oturumlarına giren bir aday toplamda 180 TL ücret ödeyecek. Geçtiğimiz haftalarda ÖSYM tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) için ilkbahar dönemi sınav başvuru ücretleri de aynı şekilde eleştiri konusu olmuş fakat ÖYSM 300 TL’lik başvuru ücretinde bir değişikliğe gitmemişti. ÖSYM’nin son iki yıllık faaliyet raporları incelendiğinde kurumun kar yaptığı görülmektedir. Tepkiler sonucunda yeniden düzenleme yapılması da bu ücret politikasının sorgulanmasına neden olmaktadır.
Bu bağlamda;
KPSS sınav ücretleri 180 TL üzerinden yapılabiliyorken neden daha önce sınava gireceklerden 420 TL istenmiştir?
ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınav ücretleri belirlenirken hangi kriterler gözetilmektedir?
Bu yıl içerisinde yapılması gereken sınav ücretlerinin tamamına yansıtılan zamlardaki fahiş artışın nedeni nedir?
Asgari ücrete yapılan zam ortadayken sınav ücretlerine yansıtılan zam oranları arasında bir orantısızlık yok mudur? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?
TUS sınav ücretinde yeniden bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? TUS gibi her şehirde olmayan, sınava gireceklerin yol ve konaklama gibi masraflarının da olduğu bir sınav için sınav ücretinin 300 TL olarak belirlenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
ÖSYM son iki yılda kâr yaparken, sınav ücretlerine yapılan fahiş zamlar ortadayken, sınav görevlilerinin ücretlerinde bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?
Başvuru ücreti 300 TL olarak belirlenen TUS'un, sınava giren bir aday açısından soru hazırlama, matbaa, nakliye, sınav görevlileri gibi giderleri düşünecek olursak ÖSYM'ye toplam maliyeti ne kadardır?
Aday başına ortalama maliyet analizi yapılıyor mu? Yapılıyorsa sınavlara göre dağılımı nedir?
Senelik faaliyet raporlarına göre ÖSYM'nin kâr eden bir olduğunu göz önüne aldığımızda sosyal devlet olma ilkesine göre sınav ücretlerinin düşürülmesi gerekirken, artmasının sebebi nedir?
Yorumlar
Kalan Karakter: