Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yayımladığı güncel sektörel verilere göre, Türkiye bankacılık sektöründe takipteki alacaklar artış eğilimini sürdürüyor. 13 Şubat 2026 itibarıyla takipteki alacakların toplam büyüklüğü 639 milyar 823 milyon TL olarak kaydedildi.
Bu tutarın 631,6 milyar TL’si Türk parası (TP), 8,1 milyar TL’si ise yabancı para (YP) alacaklardan oluştu.
TÜKETİCİ KREDİLERİ VE KREDİ KARTLARI
Verilere göre tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kaynaklı takipteki alacaklar toplamda 265,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bunun:
127,1 milyar TL’si tüketici kredilerinden
- Konut kredileri: 1,2 milyar TL
- Taşıt kredileri: 361 milyon TL
- İhtiyaç kredileri: 125,5 milyar TL
138,8 milyar TL’si bireysel kredi kartlarından oluştu.
Bu tablo, özellikle ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında geri ödeme riskinin yüksek seyrettiğini ortaya koydu.
TAKİPTEKİ ALACAKLARDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR
BDDK’nın haftalık verileri, 2026 yılının başından bu yana tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında takipteki alacakların istikrarlı biçimde arttığını ortaya koyuyor.
2 Ocak 2026’da 242,7 milyar TL olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kaynaklı takipteki alacaklar, 13 Şubat 2026 itibarıyla 265,9 milyar TL’ye yükseldi. Böylece yaklaşık altı haftada 23 milyar TL’nin üzerinde artış kaydedildi.
Artışın ana kaynağını ihtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartları oluşturdu.
Aynı dönemde:
- İhtiyaç kredilerinde takipteki alacaklar 116,0 milyar TL’den 125,5 milyar TL’ye,
- Bireysel kredi kartlarında ise 125,2 milyar TL’den 138,8 milyar TL’ye çıktı.
Konut ve taşıt kredilerinde takipteki alacaklar görece sınırlı artış gösterirken, veriler özellikle günlük harcamalara dayalı borçlanmada geri ödeme riskinin yükseldiğine işaret etti.
TİCARİ KREDİLER İLK SIRADA
Ticari ve diğer kredilerdeki takipteki alacak tutarı ise 373,9 milyar TL ile toplam içinde en büyük payı aldı.
Bu kalemde:
Türk parası alacaklar 365,8 milyar TL,
Yabancı para alacaklar ise 8,2 milyar TL oldu.
Bilgi amaçlı paylaşılan alt kırılımlara göre;
Taksitli ticari krediler: 106,2 milyar TL
Kurumsal kredi kartları: 23,0 milyar TL
KOBİ kredileri: 217,8 milyar TL
Özellikle KOBİ kredilerinde takipteki tutarın yüksekliği dikkat çekti.
TİCARİ KREDİLERDE TAKİPTEKİ ALACAKLAR YÜKSELİŞTE
BDDK verileri, ticari ve diğer kredilerde takipteki alacakların da yılın ilk haftalarında artış eğilimini sürdürdüğünü gösteriyor.
2 Ocak 2026’da 352,5 milyar TL seviyesinde bulunan ticari takipteki alacaklar, 13 Şubat 2026 itibarıyla 374,0 milyar TL’ye yükseldi. Böylece yaklaşık altı haftalık dönemde artış 21,5 milyar TL’ye ulaştı.
ÖZEL KARŞILIKLAR 472 MİLYAR TL’Yİ AŞTI
Takipteki alacaklar için ayrılan özel karşılıklar da yüksek seviyesini korudu. Buna göre bankaların ayırdığı özel karşılıkların toplamı 472,2 milyar TL olarak hesaplandı. Bunun 466,3 milyar TL’si TP, 5,9 milyar TL’si YP alacaklar için ayrıldı.
SEKTÖR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
Uzmanlara göre takipteki alacaklardaki yüksek seviye, sıkı para politikası, yüksek faiz ortamı ve ekonomik yavaşlamanın kredi geri ödemeleri üzerindeki baskısının sürdüğüne işaret ediyor. Özellikle bireysel kredi kartları ve KOBİ kredilerindeki risk, bankacılık sektörünün önümüzdeki dönemde aktif kalitesi ve karşılık politikaları açısından yakından izlenecek başlıklar arasında yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: