GERÇEK HABERCİ- CHP Genel Başkanı Özgür Özel, pazartesi günü ilk olarak saat 11.00'de Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) başkanlık edecek. CHP PM toplantısı da aynı gün saat 14.00'te Özel başkanlığında yapılacak. Özel'in sunumu ile başlayacak PM'de, ilk olarak daha önce partiden ilişiği kesilenlerin af talepleri ele alınacak. PM'nin en önemli gündem maddesi ise önceki yönetim tarafından kasım ayı sonunda yapılması planlanan ancak kararı alınmayan Tüzük Kurultayı olacak. CHP'de 14 Kasım'da bir araya gelen 81 il başkanının, yerel seçimlerden sonra yapılmasını istediği "Tüzük Kurultayı"nın tarihi bu toplantıda netleştirilecek.
YENİ TÜZÜKTE NELER OLACAK?
CHP Genel Başkanı Özel, partisinin 4-5 Kasım'da yapılan 38. Olağan Kurultayı'nda daha demokratik bir tüzük hazırlayacaklarını söylemişti. Tarihinin PM'de netleştirilmesi beklenen kurultayda yapılacak değişiklikle, üye reformu gerçekleştirilecek. Mevcut mevzuatın getirdiği sınırlamaları aşacak şekilde her kademede seçimlerde doğrudan üyelerin etkin söz sahibi olacağı yöntemler geliştirilerek, "üye iradesi" partinin esası kılınacak. CHP'nin yeni tüzüğünde, genel başkanın tüm üyeler tarafından seçilmesi öngörülürken, mahalle, ilçe ve il kongrelerinde aktif üyelerin katılımı ile "çarşaf liste" usulü temel alınacak. Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyesi adaylarının belirlenmesinde ise önseçim şartı getirilecek.
FERMUAR YÖNTEMİ UYGULANACAK, PM ÜYE SAYISI ARTACAK
CHP'nin tüzüğünde yapılması planlanan diğer bir değişiklik ise kadın, genç ve engellilerin parti organlarındaki ve aday listelerindeki temsilinin arttırılmasını sağlayacak yenilikler olacak. Parti organlarının seçiminde "fermuar yöntemi" uygulanacak. Böylece kadın, genç ve engellilerin parti yönetiminde eşit temsili sağlanacak. Yeni tüzükte, yasal nedenlerle belirlenmesi gereken yönetim ve delegasyonlar, nispi temsil ile oluşturulacak. Partinin en üst karar organı olan PM'nin üye sayısı da yeni tüzükle artırılacak. PM, her ilin büyüklüğüne uygun, en az bir temsilcisinin olduğu yapıya kavuşturulacak. MYK üyelerinin üçte ikisi PM tarafından seçilecek, Genel Başkan tarafından atanan MYK üyelerinin PM'den güvenoyu alması esas olacak.
TANJU ÖZCAN İÇİN KARAR VERİLECEK
Öte yandan PM toplantısının bir diğer gündemi ise CHP’den ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan olacağı öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, CHP’den ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’la bir araya geldiği öğrenildi. 3 gün önce gerçekleşen görüşmeye ilk açıklama Tanju Özcan’dan geldi. İstanbul’da gerçekleşen ziyarete Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir de eşlik etti. Ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Özdemir, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan, İstanbul’da bir araya geldi. Çok güzel olacak. Yarına gülümse” ifadelerini kullandı.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu’da gazetecilerle bir araya geldiği programda, söz konusu görüşmeye dair açıklamada bulundu. Bolu’nun yerel yayınlarından Köroğlu gazetesinden Oğuzhan Eke’nin haberine göre Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Özgür Bey’in, kurultay öncesinde, Düzce’deki bir gencin soruna verdiği cevap… ‘Tanju benim arkadaşım, evimde yatırırım gerekirse’ demek, çok anlamlı bir cümle. Evinizde herkesi yatırmazsınız. Güvendiğiniz insanları evinizde misafir edersiniz. Demek ki Sayın Genel Başkan, bu cümleleriyle bana ne kadar güvendiğini ifade etti. Sonrasında bir cümle kullandı ama arkasından, ‘Eski Genel Başkanımın da fikrini alacağım, soracağım’ gibi şeyler söyledi ama nihai kararı kendisi ve ekibi verecek. Bu kararı verirken ki ben bu kararın artık olumlu olduğunu görüyorum, konuşuyoruz da kimlere fikrini soracağını kendisi değerlendirecek. Ben o şeyi çok farklı yerlere çekmedim” dedi. Özcan, İmamoğlu’na konuya bakışını, “Sayın İmamoğlu da benim partiye dönmemi çok arzu ediyor” ifadeleriyle anlattı.
Yorumlar
Kalan Karakter: