TAŞERONU KALDIRACAĞIM DİYEN AKP KÖLELİĞİ GETİRİYOR
2009 yılında yasalaştırılmak istenen ve sosyal tarafların haklı gerekçeleri üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen tasarı yeniden Meclis gündeminde.
Yayınlanma :
17.02.2016 14:43


Tasarıyla, işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 25’ine kadarının “kiralık işçi” olmasına olanak sağlanmakta, ancak 1 ila 10 arasında çalışanı bulunan KOBİ’ler için bu sınırlama da bulunmamaktadır. Bu da istihdamın yüzde 60’ını oluşturan KOBİ’lerin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açmaktadır. Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilebilecek “kiralık işçiliğin” yolu açılacak.
CHP İzmir Milletvekili Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, tasarı üzerine komisyonda yaptığı konuşmada “Seçim zamanı taşeronu kaldıracağım diyen AKP köleliği getiriyor” dedi.
Ali Yiğit şunları söyledi:
“Daha önce veto edilen bu tasarının tekrar gündeme getirilmesi ve çalışan lehine bir değişiklik yapılmadan, sosyal taraflarca yeterince tartışılmadan alelacele çıkartılmaya çalışılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Milyonlarca insanı ilgilendiren bir konu, burada oldubittiye getirilmek isteniyor. Tasarının tümüne bakıldığında sınırlarının ne olacağı belli olmayan bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. Burada öncelikli olarak Türkiye İş Kurumuna ait görev ve yetkilerin devri söz konusudur. Ayrıca özel istihdam büroları hayır kurumu olarak çalışmayacaktır. Yani bir rant düzenlemesiyle karşı karşıyayız. Öte yandan özel istihdam bürolarının ne kadar bağımsız ve objektif olacağı da şüphelidir. İşçinin kendi iradesi ile imzaladığı varsayımına dayalı olarak düşünülen sözleşme, ülkemizdeki iş bulma konusundaki zorluklarda göz önüne alındığında, işçinin kendi ayağına pranga vurması ve daha da yoksullaşmayı kabul etmesi anlamına gelmektedir. Tasarının gerekçesinde işsizliğin azaltılmasının amaçlandığı belirtilmektedir. İşsizliğin azaltılmasının en önemli yolu iş yaratmaktır. Üretim yapmaktır. Bir yerde iş varsa, işçiye ihtiyaç vardır. İşsizliği azaltmanın yolu örgütsüzlüğü, kuralsızlığı yasal güvenceye kavuşturmak değildir. Bir yandan taşeronu kaldıracağız diyen AKP, öbür yandan kiralık işçilik yoluyla kölelik sistemini getirmeye çalışmaktadır. Geçici iş ilişkisi ile çalışan işçilerin iş güvenceleri hakkında bir düzenleme öngörülmemiştir. Bu konuda hukuki yaptırım da yoktur. Sayın bakana sormak istiyorum. Kamuoyu ve sosyal tarafların görüşleri alınmadan, yangından mal kaçırırcasına hazırlanan bu tasarının bir an önce yasalaşması için bu kadar niye acele edilmektedir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: