Teknoloji Devleri Trump'a Karşı Harekete Geçti
Aralarında Apple, Facebook, Google, Microsoft ve Twitter gibi devlerin de olduğu çoğunluğu teknololoji firması olan onlarca şirket, ABD Başkanı Donald Trump'ın vize yasağı kararına itiraz etti.
Yayınlanma :
06.02.2017 18:41


Trump, 27 Ocak'ta ülkesinin sınırlarını mültecilere ve ağırlıklı olarak Müslüman nüfusa sahip olan İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarına kapatmıştı.
Çalışanları arasında göçmenler de olan 97 şirket, San Francisco'daki bir temyiz mahkemesine yaptıkları başvuruda Trump'ın kararının işlerine zarar verdiğini söylüyorlar.
Federal Temyiz Mahkemesi, Amerikan Adalet Bakanlığı'nın Trump'ın kararnamesinin uygulanmasını durduran yerel mahkeme kararının kaldırılmasını talebini reddetmiş, hem hükümet tarafına hem de yasağa karşı çıkanlara savunmalarını yapmaları için süre tanımıştı.
Washington ve Minnesota eyaletlerinde görülen davalara destek olmak amacıyla hazırladıkları başvuru dilekçelerinde dev teknoloji şirketleri, "Bu karar ABD şirketlerine, gelişmesine ve büyümesine kayda değer bir şekilde zarar veriyor" görüşünü savunuyorlar.
Yasağın kaldırılmasını savunanlar, Donald Trump'ın uygulamasına geri dönülmesinin "tekrar kaosa yol açacağını" savunuyorlar.
Trump ise kararıyla Amerikalıları koruduğunu savunuyor. Hükümet de Başkan'ın ülkeye kimin girebileceğinin kararını vermeye ilişkin yetkiye sahip olduğunu söylüyor.
Trump'ın imzaladığı kararnamenin maddeleri:
ABD göçmen kabul programı 120 günlüğüne askıya alındı.
"Kayda değer" bir değişim olana kadar Suriyeli mültecilerin ABD'ye girişi yasaklandı.
Irak, Suriye, İran, Libya, Sudan, Somali ve Yemen'den ABD'yi ziyaret etmek isteyenlere 3 ay boyunca vize verilmeyecek. Diplomatik vize gibi bazı vize türleri yasağın dışında tutulacak.
2017'de ABD'ye 50 bin mülteci kabul edilecek. Trump'ın selefi Barack Obama bu sayıyı 'en fazla 110 bin' olarak belirlemişti.
Göçmen kabul programında, kendi ülkesinde dini azınlık olanlara öncelik verilecek.
Firmaların yaptıkları başvuruda, "Göçmenler, ulusun büyük buluşlarının pek çoğunu yapıyorlar ve ülkenin en yenilikçi ve simgesel şirketlerini oluşturuyorlar" ifadeleri yer alıyor.
Eski ABD Dışişleri Bakanları John Kerry ve Madeline Albright da kararı eleştirenlere katılarak, federal temyiz mahkemelerine kararı bloke etmeye devam etme çağrısında bulundular.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: