Uzman psikolog Soysal: “Boşanmaların en büyük nedeni çiftler arasındaki iletişimsizliktir”
Uzman klinik psikolog Özlem Soysal, çiftlerde boşanmaların altında yatan en büyük nedenin aralarındaki iletişimsizlik olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
06.01.2020 19:49


“Evliliğin ilk beş ve yedi yılı risk yılıdır”
Evliliğin ilk beş ve yedi yılının deprem yılı veya risk yılı olduğunu kaydeden Soysal, boşanmaların çoğunun ilk beş ve yedi yılları arasında olduğunu kaydetti. Soysal, “Çiftlerin yaşadığı problemeler, bayanların genelde en çok yakındığı durum ilgisizlik. Erkeğin ilgisizliğinden yakınırlar. Eşim akşam eve gelir ama benimle ilgilenmez, sohbet etmez, ruhsal tatminlik olarak beni doyurmaz. Bu da eşler arasında birçok soruna sebep olmaktadır aslında. Çiftlerimiz genelde ne anlatmak istiyorlarsa eşlerine onu anlatmaları gerekir. Yani direkt anlatım yöntemi önemlidir. Bunları dolandırmadan, bahaneler, triplerle değil, bunu direkt partnerine sorunu söylemede anlatması, ne gerekiyorsa onu söyleyip isteklerini belirtmesi gerekiyor. İkinci bir önerimiz, dinlemeye önem vermeleri gerekiyor. Özellikle ilişkilerde yaşanan tartışmalarda her iki tarafta kendisini ifade etmek ve haklı olduğunu kanıtlamak için birçok yola başvuruyor. Ama öncesinde durup partnerini dinlemeli, yenilgiyi kabul etmek olduğunu düşünürler. Oysa dinleyerek sorunların çözmenin başlıca yöntemleri bir birlerini dinlediği müddetçe sorunun odak noktasını ele aldıklarında bu sorunu çözeceklerdir. Üçüncü bir tavsiyemiz de suçlamak yerine hislerimizi ifade etmek. Dördüncüsü de bir yere varmayacağımız tartışmalardan kaçınmamamız. Bunun temel sebebi de şöyle, bir yere varamayacaksak o tartışmayı uzatmanın bir anlamı yok. Beşinci önerimizde olumlu bir vücut dili kullanmaları. İnsanlar duydukları kadar gördüklerinden de artık çok etkilenirler. Biz karşımızdaki bireyle konuştuğumuzda avuç içlerimizi göstererek konuşmayı tercih etmeliyiz. Bu, seni dinliyor ve önemsiyorum mesajı gönderir karşı tarafa. Çocuk olduktan sonra biraz daha ailelerde şu görülüyor. Kadın çocuğuyla bağlı olduğu için onun bakımıdır, gereksinimidir. Bir yerde onunla ilgilenmemesi, konuşamaması ilgisini görmezden gelebiliyor. Ama çocuk olmadığı zaman bayanın tek ilgi odağı eşi olduğu için bütün isteklerini ondan istiyor” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: