'Yüzlerce IŞİD Militanı 'Rakka Anlaşması'ndan Sonra Türkiye Üzerinden Avrupa'ya Geçiyor'
İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile varılan anlaşma kapsamında Rakka'dan tahliye edilen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının bu anlaşmayı fırsat bilerek, Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiklerini öne sürdü.
Yayınlanma :
05.12.2017 13:53


Ana omurgasını Kürtlerin çoğunlukta olduğu Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) oluşturduğu SDG, ABD önderliğindeki IŞİD ile mücadele koalisyonunun hava desteğiyle birlikte Rakka'yı Ekim ayında IŞİD'den almıştı.
The Times gazetesinin Salı günkü sayısında yer alan Kilis mahreçli haberde, SDG'nin operasyonu sırasında sivillerin kentten ayrılmasına izin verildiğini ancak Rakka'nın geri alınmasının ardından çoğunluğu Avrupa ülkelerinden gelen yüzlerce IŞİD'linin de buradan kaçmayı başardığı belirtildi.
Onlarca kişinin de sınırı geçerken, Türk güvenlik güçleri tarafından yakalandığı vurgulandı.
Türk yetkili: Yakalananların sayısı çok arttı
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, sınırı geçmek isterken yakalanan kişilerden biri olan 26 yaşındaki Saddam el Hamadi, The Times'a yaptığı değerlendirmede, "Tahliye anlaşması sırasındaki hareketlenmeyi fırsat bilerek, Türkiye'ye geçmek istedim. Benim gibi birçok kişi vardı. Bunların bir kısmı savaşçı, bir kısmı da sivillerdi. Kullandığımız yolla sınırı geçmek çok kolay. YPG yakaladıklarını 10-15 gün tutuyor, sonra bırakıyor" dedi.
Rakka'dan ayrılanların Avrupa'ya geçerek, burada saldırılar düzenlemesinden endişe ediliyor.
El Hamadi, sınıra kuş uçuşu yaklaşık 1,5 kilometre mesafede bulunan Al Rai kasabasında Türkiye'nin destek verdiği silahlı muhalif gruplar tarafından yakalandığını belirtti.
IŞİD'in bu bölgeyi uzun yıllar boyunca savaşçı ve lojistik destek sağlamak için kullandığı biliniyor. Şimdi de militanlarının insan kaçakçılarına 300 dolar ödeme yaparak, aynı güzergah üzerinden Türkiye'ye kaçmak istedikleri ifade edildi.
The Times'a konuşan bir Türk yetkili, "Sınırı geçmek isterken yakalanan kişi sayısında önemli bir artış oldu" dedi.
İngiltere istihbarat örgütlerine yakın bir kaynak da gazeteye yaptığı değerlendirmede, Avrupa Birliği'nden çıkış sürecinde diğer Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerilimlerin yabancı savaşçıların ülkelerine dönüşünü kolaylaştırabileceğini öne sürdü.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: