Zahiri/Hülya Altay Atılgan
Yayınlanma :
04.03.2013 16:58


Eğer ki cinsiyeti varsa organların
emin olun
dişidir gözü bütün insanların
Şöyle gözucuyla okuyunca hemen bu güzel dizelerin kime ait olduğunu merak ettiniz değil mi? Merakınızı hemen gidereyim, yukarıdaki dizeler İzmirli şair Hülya Altay Atılgan'a ait ve Zahiri adlı kitabında yer almakta. Şiiri kadar yüreğide güzel olan bir insan. Şair, bu sıralar bir elinde şiiri bir elinde düşleri ile gökyüzünün maviliklerinde salınmakta.
Hülya Altay Atılgan'ın Zahiri kitabını okuduğumda gözüme ilk çarpan şey her bir şiirinin kendi içinde derin bir sır taşıyor olmasıydı. Kitabı elime alıp tekrar okuduğumda ise farklı bir manzara çarptı gözüme, çünkü kitapta bazı şiirleri var ki, okudukça insanı her defasında farklı düşlere ve hayale götürüyor. Şüphesiz şairi önemli kılan ve eserlerini ön plana çıkaran unsunların en önemlisi özgünlük ve şiir dilidir. Atılgan'ın Zahir'i kitabını okuduğumda kendi dilini ve özgünlüğünü yarattığını görüyorum ve güçlü betimlemelerinin yanında, anlam derinliğini de iyi derecede kullanmış ve başarılı bir eser ortaya çıkarmış. Şiir yolculuğunda Hülya Altay Altılgan'a başarılarının devamını dilerim.
Senem Öner'in deyimiyle Zahiri; Bazen "O", bazen "biz", bazen "onlar", bazen de "hepimiz" olan bir kadının "hakikat ve hayalin" in peşi sıra çıktığı yolculuğun hikayesidir. Görü ve Yorum: Görü-Yorum alt başlıları içerisinde toplanan Zahiri görünen gerçeğin, sezilen gerçekle yani gerçeküstüyle girdiği ilişkilerdeki giriftlerde okurunu derinleşmeye davet ediyor.
Hülya Altay Atılgan'ın şiirleriye hoşçakal diyelim.
Düşsüz Uyku
rahmandan
rahime dalar da
uyanmayı bekler güya
kim bilir
kaç insan soyuna daha
ev sahipliği yapar bu dünya
Şafak Vakti
ben her gece
gecenin
kapısını aralarım
güneşin
dirsin diye içimize
acıtan yeli.
İsimsiz
kanatlarım altın tüyden
uçma zamanıdır
şimdi
düşlerin bittiği yerden.
Hülya Altay Atılgan kimdir:
1961 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Çocukluğu Diyarbakır ve Akhisar'da, gençliği Konya'da geçti. 1978 yılında, Türkiye'nin en çalkantılı döneminde, siyasi bir ortamda tanıştığı eşi ile evlendi. Hem siyasi hem de evli bir çift olarak hayata tutunma mücadelesine İzmir'de devam etti. Sonraki yıllarda siyasi faaliyetler ve sosyal etkinliklerde bulundu. Altı yıl amatör olarak müzikle uğraştı. Şiirini, "bu topraklarda yaşamış, bu toprağın seslerine kulak vermiş bir insan, bir kadın olarak, bu sesleri, anlayıp, düşünüp, hissedip biriktirdiği her şeyi, kendi özgü sesine çevirmek ve bu toprakların şiirine kendi özgü sesini katmak" olarak tanımlıyor. Ressam Nodira İbrahim Jumaniyazova'nın Gizli Kapı, Öte-Den-İzler, Sema Odaları adlı resim sergilerinde şiirleri sergilenen Atılgan'ın Sözcükler, Kıyı, Ihlamur, Berfin Bahar ve Yırtık Sayfa, Deliler Teknesi gibi edebiyat dergilerinde yayımlanan çok sayıda şiiri bulunmaktadır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: