Zam yağmuru esnafı mum gibi eritti
Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlara tepki günden güne büyümeye devam ediyor. Art arda gelen zamlara tepki gösteren esnaf, mum gibi eridiğini ifade etti.
Yayınlanma :
08.07.2021 16:24


2020 yılının ilk çeyreğinde elektriğin ortalama birim fiyatı sanayide, 48 Ticarethanede 52 Meskende 34 Tarımsal sulamada 47aydınlatma 47genel aydınlatma 28’di 2021 yılının üçüncü çeyreğinde ise doğalgaza yüzde 20, elektriğe yüzde 22 zam geldi.
“Zamlar tüketiciye yansıyor”
Bu yapılan zamların hem esnafı, hem üreticiyi hem de tüketiciyi yük altına soktuğunun altını çizen Taşdelen, “Elektriğe, akaryakıta ve doğalgaza gelen zamlar akıl alır gibi değil. Normal eve gelen zam yüzde 15; ama sanayiye yapılan zam oranı yüzde 20 olması demek sanayiye yapılan düşmanlık demektir. Sanayiye yüzde 20 zam yapıldığı zaman bu zamlar tüketiciye de yansıyor” dedi.
“Kendi kârımızı feda ediyoruz”
Taşdelen, verdiği demeçte uzun zamandır gündemde olan sicil affına da değindi. Sicil affının henüz gelmediğini söyleyen Taşdelen, esnafın sıkıntılarını bir nebze olsun azaltmak için kredi çekmek istese de sicili bozuk olduğu ve sicil affı da hâlâ gelmediğinden dolayı bankalardan kredi alamadığını vurguladı. Taşdelen, özellikle sanayiye gelen zammın azalması gerektiğini belirterek, “Ayın birinden beri çoğu fabrikadan zam haberleri geliyor. Enflasyon yükselmesin diye biz kendi kârımızı feda ediyoruz. Sanayiye yapılan zammın bir an önce normal evlere yapılan zamlardan daha düşük olması lazım” diye konuştu.
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de zammın esnafı zorladığını vurgulayarak, “Zam, her zaman biz esnafı zora sokar. Zaten o kadar borçla girdiğimiz bir dönemde sıkıntılı bir durum. Bizler zamlarla beraber gelen farkı müşteriye yansıtmakta sıkıntı çekiyoruz. Tutunmak için esnafın mal alması lazım” ifadelerini kullandı.
Pazarda fiyatlar yükselebilir
Akaryakıta gelen zam ile beraber pazarcının maliyetinin arttığının altını çizen İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen ise bu konu hakkında “Genel zam pazarcının da maliyetini arttırdı, umarım biz de pazardaki meyve-sebzelerimizin fiyatını arttırmak durumunda kalmayız” sözlerine yer verdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: