Toplantının ardından yapılan açıklamada, bölgedeki gerilimin artmasına neden olan gelişmeler değerlendirilirken İsrail yönetimine yönelik sert bir uyarı yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yayımlanan metinde, ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmaların bölgedeki kırılganlıkları tetiklediği belirtildi. Taraflara müzakerelere dönme ve ihtilafa son verme çağrısında bulunulurken, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırılarını sürdürmesi eleştirildi.
Açıklamada, uluslararası toplumun İsrail karşısında somut adımlar atması gerektiği vurgulandı. Metinde yer alan ifadeler şu şekilde:
“İsrail Yönetimi’nin Gazze ve Lübnan’da barışın tesisi hususundaki taahhüt ve yükümlülüklerini yerine getirmeyerek saldırılarını sürdürdüğüne işaret edilmiş; uluslararası toplum, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini de ihlal ederek bölgede istikrar sağlanmasına engel olmaya çalışan İsrail Yönetimi karşısında somut adımlar atmaya davet edilmiştir.”
Suriye ve Irak'taki gelişmeler masaya yatırıldı
Toplantıda komşu ülkelerdeki siyasi süreçler de detaylıca ele alındı. Suriye'nin birliği ve devlet otoritesinin ülke genelinde yayılması konusundaki olumlu gelişmeler değerlendirilirken, Suriye halkına verilen desteğin devam edeceği kaydedildi.
Irak'ın huzur ve istikrarının bölge için kritik önemi vurgulanırken, Bağdat yönetiminin egemenliği güçlendirme çabalarından memnuniyet duyulduğu ifade edildi. Türkiye'nin Irak ile stratejik iş birliğini ilerletme iradesi teyit edildi.
Rusya-Ukrayna Savaşı ve Yemen'deki gerilim de gündem maddeleri arasında yer aldı. Sivil altyapılara yönelik saldırıların küresel etkileri tartışılırken, taraflara ateşkes ve itidal çağrısı yapıldı. Yemen'deki tırmanan gerilimin bölgesel güvenlik risklerini artırdığı belirtilerek sükûnetin ivedilikle sağlanması gerektiğinin altı çizildi.