Dış Basından İlk Referandum Yorumları
Anayasa değişikliği referandumu dünya basınında çeşitli manşetlerle yer aldı. CNN, 'evet' çıkarsa Türkiye'nin 1923'deki kuruluştan sonra yaptığı en geniş kapsamlı anayasal değişiklik olacağını öne sürdü.
Yayınlanma :
16.04.2017 17:25


‘Sonuç Ne Olursa Olsun Diğer Yarı Kaybedecek’
BBC’nin Türkiye muhabiri Mark Lowen: Türkiye’de ayrışmaya neden olan referandum kampanyası sona erdi. Ülke modern tarihinin en büyük siyasi tercihi ile karşı karşıya. Bir seçmen bana ‘evet’ oyu vermenin Türkiye’yi diktatörlüğe sürükleyeceğini ve torunlarının geleceği için ‘hayır’ oyu verdiğini söyledi. ‘Evet’ oyu verecek bir başka seçmen tercihini güçlü bir cumhuriyet için yaptığını ve dış dünyanın Türkiye’ye karşı olduğunu belirtti. Türkiye’nin kutuplaşması derinleşmekte ve sonuç nasıl olursa olsun, ülkenin diğer yarısı kendini kaybetmiş hissedecek.
‘1923’ten beri En Kapsamlı Değişiklik’
CNN International: Kabul edilirse, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ve 1923’deki kuruluştan sonra Türkiye’de en geniş kapsamlı anayasal değişiklikler yapılacak.
Financial Times: Çoğu Türk, referandum hakkında 25 yıllık askeri anayasayı Erdoğan’ın değiştirebileceğini düşünmüyor. Bazıları, oylamanın Erdoğan’ın otoriter eğilimlerini ilerleteceğinden endişeli.
‘Erken Seçimler Erdoğan İçin Riskli’
New York Times: ‘Hayır’ oyunun kazanması durumunda, Erdoğan’ın konuyu gündeminde çıkarması beklenmemekte. Çoğu uzman, Erdoğan’ın anayasal değişiklikleri mümkün kılacak ikinci bir referandum için siyasi partisinin parlamentoda mutlak üstünlük sağlaması adına erken seçime götüreceğini düşünüyor. Mevcut parlamentoda Adalet ve Kalkınma Partisi, referandum yapma hakkını güvence altına almak için başka bir sağ parti olan MHP’nin oylarına ihtiyacı oldu.
Ancak erken seçimler Erdoğan için risk taşımakta. ‘Hayır’ oyunun kazanması durumunda MHP’deki muhalif grubun parti liderliğini ele geçirmesi ön görülüyor. Bu olasılık gerçekleşirse parti içindeki yeni yönetimin Erdoğan’ın kendi sağ tabanını ve parlamentodaki koltuk sayısını ele geçirebilmesi muhtemel.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: