weather
19°

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hükümet kurma görüşmelerine başladı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 27 Ekim'de gerçekleşen genel seçimlerin ardından hükümeti kurma görevinin kime verileceğini belirlemek amacıyla siyasi parti liderleriyle istişare sürecini başlattı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hükümet kurma görüşmelerine başladı

İsrail Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Herzog yerel saatle 17.00'de (TSİ 18.00) İsrail Meclisine giren partilerin temsilcileriyle görüşmelere başladı. Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda gerçekleştirilen ilk toplantıda Herzog, aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi heyetiyle bir araya geldi.

Görüşmeler ve Koalisyon Arayışları

Cumhurbaşkanı Herzog, günün ilerleyen saatlerinde Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas, Avigdor Lieberman'ın liderliğini yaptığı İsrail Evimiz ve Kimlik partilerinin heyetleriyle de görüştü. Herzog'un bu görüşmelerle bugünkü istişare programını tamamlaması bekleniyor.

Yarın ise sırasıyla Birleşik Tevrat Yahudiliği, Demokratlar, Raam, Ortak Liste, Birlikte, Yashar ve Likud heyetleriyle masaya oturacak olan Herzog, parti yetkililerine iki temel soru yöneltecek: Hükümeti kurma yetkisinin kime verilmesini önerdikleri ve destekledikleri ya da karşı çıktıkları herhangi bir koalisyon formülü bulunup bulunmadığı.

Mecliste Koalisyon Belirsizliği

27 Ekim'de yapılan seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre İsrail'de sandıktan net bir çoğunluk çıkmadı. Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidar bloğu 53 milletvekili çıkarırken, Gadi Eisenkot önderliğindeki muhalefet bloğu 48 sandalye elde etti. Her iki blok da 120 sandalyeli İsrail Meclisinde tek başına hükümet kurmak için gerekli olan 61 sayısına ulaşamadı.

Seçimlerde dikkat çeken bir diğer gelişme ise İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden iki listenin tarihi bir başarıya imza atarak toplam 19 sandalye kazanması oldu. Bu sonuç, söz konusu listeleri meclis aritmetiğinde kilit konuma taşıdı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız