Resmi Gazete’de yayımlanan 11746 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, İzmir’in Bornova ilçesindeki bir arazi parselinin imar statüsünü kesinleştirdi. Ergene Mahallesi’ndeki 14049 ada 2 ve 3 parseller ile eski 14049 ada 1 parsele ilişkin imar planlarına askı sürecinde yapılan itirazlar bu kararla usulden reddedildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan planlar kapsamında söz konusu taşınmaz “Gelişme Konut Alanı” olarak tescil edildi. Parsel için ayrık nizam şartıyla 5 kat yükseklik sınırı belirlenirken, inşaat emsali (TAKS) 0.20, kat alan katsayısı (KAKS) ise 1.00 olarak düzenlendi. Plan değişikliğiyle arazinin bir kısmının park ve yol kullanımına ayrılması kararlaştırıldı.
44 milyon TL'ye satılan arazi yargı gündemine taşınmıştı
Maliye Hazinesi mülkiyetindeyken özelleştirme kapsamına alınan bu taşınmaz, 2024 yılında ihaleye çıkarılmıştı. İhale sonucunda en yüksek teklifi 44 milyon TL ile Artal Turizm İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi vermişti. Polis lojmanlarının komşuluğunda bulunan parsel, özelleştirme ve imar süreci boyunca çeşitli tartışmalara neden olmuştu.
Sürece müdahil olan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, plan değişikliğinin kamu yararı ve şehircilik ilkeleri açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunarak konuyu yargıya taşımıştı. Ancak cumhurbaşkanı kararıyla itirazların reddedilmesi, bölgedeki 1 emsal ve 5 katlık yapılaşma koşullarını içeren planların yürürlüğe girmesini sağladı. 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı sürecinde bu karar yeni bir aşamayı işaret ediyor.