weather
36°
Gerçek Haberci Gündem Fahri müfettişler 7 ayda 487 bin ihlal tespit etti: En çok ceza telefon kullanımına

Fahri müfettişler 7 ayda 487 bin ihlal tespit etti: En çok ceza telefon kullanımına

İçişleri Bakanlığı verilerine göre yılın ilk yedi ayında 27 binden fazla fahri trafik müfettişi tarafından yüz binlerce tutanak düzenlendi.

2 Dakika
Okunma Süresi
Fahri müfettişler 7 ayda 487 bin ihlal tespit etti: En çok ceza telefon kullanımına

Türkiye genelinde görev yapan fahri trafik müfettişleri, 2026 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasındaki dönemde yoğun bir denetim faaliyeti yürüttü. Bu süreçte toplam 487 bin 270 trafik ihlali tespit edilerek ilgili tutanaklar düzenlendi.

İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı rakamlara göre, söz konusu yedi aylık periyotta 27 bin 092 fahri trafik müfettişi aktif olarak görev aldı. Müfettişlerin sahada belirlediği ihlaller arasında sürücülerin araç kullanırken cep telefonu veya benzeri elektronik cihazları elde kullanması ilk sırada yer aldı. Bu kural ihlali nedeniyle sadece Ocak-Temmuz döneminde 76 bin 371 adet tutanak kesildi.

Kırmızı ışık ve şerit ihlalleri listede üst sıralarda

Cep telefonu kullanımının ardından en sık karşılaşılan kural ihlali kırmızı ışık kurallarına uymamak oldu. Kırmızı ışık ihlalleri için 55 bin 407 tutanak düzenlenirken, trafiğin akışını bozan veya güvenliği tehlikeye düşüren şekilde şerit değiştiren sürücülere de 51 bin 150 tutanak uygulandı.

Emniyet kemeri takmama ihlali de 22 bin 748 tutanakla dikkat çeken diğer bir kalem olarak kayıtlara geçti. Görevlilerin en sık tespit ettiği ilk on ihlal türü için toplamda 340 bin 227 tutanak oluşturuldu. Bu rakam, 2026’nın ilk yedi ayında kesilen tüm tutanakların yaklaşık yüzde 70’ini temsil ediyor.

İstanbul’daki ihlal sayısı ülke genelinin dörtte birini aştı

Coğrafi dağılım incelendiğinde en fazla tutanağın İstanbul’da düzenlendiği görüldü. Megakentte görevliler tarafından 118 bin 243 trafik ihlali tespit edildi. İstanbul’daki bu yoğunluk, ülke genelindeki toplam tutanak sayısının yüzde 24,3’üne karşılık geliyor.

İstanbul’u takip eden şehirler arasında 56 bin 539 tutanakla Ankara ikinci sırada yer alırken, İzmir 41 bin 68 tutanakla üçüncü oldu. Antalya 30 bin 433 ve Konya ise 26 bin 651 tutanakla en fazla işlem yapılan iller listesinde ilk beşe girdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız