Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) altyapısında yapılan teknik düzenleme, kaçak geçiş ihlallerinin sorgulanma ve ödeme yöntemlerini köklü bir şekilde değiştirdi. Uzun süredir devam eden ve herhangi bir doğrulama işlemi gerektirmeksizin sadece plaka numarası girilerek herkesin ödeme yapabilmesine olanak tanıyan eski ekran kaldırıldı. Suistimalleri ve yetkisiz erişimleri engellemek amacıyla devreye alınan yeni sistemde, güvenlik önlemleri artırıldı.
Yeni uygulama kapsamında, bir kişinin kendi adına kayıtlı olmayan bir aracın ihlalli geçiş borcunu sistem üzerinden sorgulaması veya ödemesi mümkün değil. Bu değişiklik, özellikle başkasına ait aracı kullanan sürücüler için süreçte farklılaşmaya neden oldu. Ödeme işlemlerinin yürütülebilmesi için sürücülerin kişisel e-Devlet hesaplarına erişimi şart koşuldu.
Sistemin entegrasyonu nedeniyle ödeme adımları önceki döneme kıyasla daha uzun bir süreci içeriyor. Tarayıcı üzerinden gerçekleştirilen işlem akışı şu aşamalardan oluşuyor:
İnternet tarayıcısı aracılığıyla e-Devlet portalına giriş yapılması gerekiyor. Arama bölümüne "Araçlarım" ifadesi yazılarak ilgili servise ulaşılmalı. Kullanıcının sahip olduğu araç listesi görüntülendikten sonra işlem uygulanacak araç seçilmeli. Açılan sayfada yer alan "Geçiş" sekmesi tıklanarak otoyol kullanım detayları incelenmeli. Var olan ihlalli geçişlere ait borç listesi bu ekranda görülebilir. Ödenmek istenen tutarın yanındaki "Ödeme Yap" butonuna basılarak kart bilgileri girilmeli ve onaylanmalı.
Mobil uygulama desteği bulunmuyor
Yapılan güncellemede dikkat çeken önemli bir detay ise platform kısıtlaması. HGS borç ödeme servisi şu an için e-Devlet mobil uygulamasında yer almıyor. Vatandaşların işlem yapabilmesi için Safari, Chrome gibi web tarayıcıları üzerinden e-Devlet’e giriş yapmaları gerekiyor.
Bu teknik değişim, emanet veya kiralık araç kullanan sürücüleri de doğrudan etkiliyor. Bir yakınlarının veya arkadaşlarının aracını kullanarak HGS hattından ihlalli geçiş yapan kişiler, artık sistem üzerinden doğrudan ödeme gerçekleştiremiyor. Ruhsat sahibi olmayan sürücülerin, ceza ve gecikme zammı yememek için borç tutarını araç sahibinden öğrenip, ödemeyi nakit veya banka transferi yoluyla ruhsat sahibine iletmesi gerekiyor.