weather
15°
Gerçek Haberci Gündem Yusuf Tekin: 10 Kasım'da 09.30'a kadar sınav yok, törenlere katılım sağlanır

Yusuf Tekin: 10 Kasım'da 09.30'a kadar sınav yok, törenlere katılım sağlanır

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Atatürk'ü Anma Günü'ne denk gelen ortak sınav eleştirilerine yanıt vererek, öğrencilerin törenlere katılabilmesi için ilk üç ders saatinde sınav yapılmayacağını duyurdu.

3 Dakika
Okunma Süresi
Yusuf Tekin: 10 Kasım'da 09.30'a kadar sınav yok, törenlere katılım sağlanır

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılı birinci dönemine ilişkin Ortak Yazılı Sınav Sistemi takvimini yayımladı. Takvimde Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihine Türkçe dersi sınavının denk gelmesi, anma törenlerinin aksatılacağı ve Cumhuriyet değerlerinin göz ardı edildiği gerekçesiyle kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eleştirileri yanıtladı.

Bakan Tekin, 81 il valiliğine iletilen uygulama takviminde 10 Kasım'daki sınavların günün dördüncü ders saatine planlandığını hatırlattı. Günün ilk saatlerinde herhangi bir sınav uygulaması bulunmadığını vurgulayan Tekin, bu düzenlemenin amacının öğrencilerin resmi törenlere katılımını kolaylaştırmak olduğunu belirtti.

Tekin, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“10 Kasım resmi tatil olsa zaten sınav yapmayız. Çocuk okula gidecek, 09.30’a kadar sınav koymuyoruz. Çünkü 10 Kasım törenleri 08.45’te başlıyor. Tam tersini düşünün, ertesi güne sınav koysaydık çocuklar sınava hazır olmak için 10 Kasım törenine gelmeyecekti. Daha mı iyiydi? Geldikleri güne sınav koymuş olduk, ne güzel gelmelerini sağlamış olduk.”

Sosyo-ekonomik eşitsizlik ve soru hazırlama süreci

Ortak sınav sisteminin öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarındaki farklılıkları ve okullar arası eşitsizlikleri derinleştireceğine yönelik eleştirilere de değinen Bakan Tekin, bu durumun bakanlık düzeyinde çözülebilecek bir mesele olmadığını savundu. Üniversite giriş sınavlarında da ortak sorular kullanıldığını hatırlatan Tekin, “O bizim çözebileceğimiz bir şey değil” diyerek, “Üniversite sınavlarında da ortak sorular soruluyor. Ona ne yapacağız?” şeklinde konuştu.

Sınav sorularının yapay zeka teknolojisiyle hazırlatıldığına dair iddiaları ise kesin bir dille reddeden Tekin, soru havuzunun tamamen öğretmenler tarafından oluşturulduğunu aktardı. Bakan Tekin açıklamasında şunları kaydetti:

“Yapay zeka falan yok. Bunları nereden uydurdunuz? Bizim Bakanlıkta soru hazırlayan, kitap yazan binden fazla öğretmen var, zümrelerine göre. Bu sorular EBA’ya yükleniyor. Ülke genelinde öğretmenlerimizin herhangi bir konuyu atlamadan anlatıp anlatmadığını, programa uygun hareket edip etmediğini görebilmek açısından bunu yapmak zorundayız. Öğretmenlerimiz sadece düğmeye basıyor, başka öğretmenlerin hazırladığı sorulardan seçiyor.”

Sınav takvimi ve uygulama detayları

Açıklanan takvime göre ortaokul seviyesindeki 5, 6 ve 7'nci sınıflarda ortak sınavlar 3 Kasım Pazartesi günü Fen Bilimleri dersiyle başlayacak. Sınav maratonu haftalık olarak devam edecek. Takvim şu şekilde işleyecek:

3 Kasım tarihinde Fen Bilimleri, 5 Kasım Çarşamba günü Matematik, 6 Kasım Perşembe günü Sosyal Bilgiler derslerinden sınavlar yapılacak. 10 Kasım Pazartesi günü Türkçe dersi sınavı uygulanırken, 11 Kasım Salı günü sadece 6. sınıflar için Matematik sınavı gerçekleştirilecek. Haftanın sonunda 12 Kasım Çarşamba günü İngilizce, 13 Kasım Perşembe günü ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları yapılacak.

Liselerin 9, 10 ve 11'inci sınıflarında ise Biyoloji dersi sınavı 3 Kasım tarihinde uygulanacak. Her bir sınavın süresi 40 dakika olarak belirlendi. MEB'in duyurusunda, 10 Kasım gününe denk gelen okul geneli ortak sınavların standart olarak dördüncü ders saatinde yapılacağı, ancak ihtiyaç duyulması halinde okul yönetimlerinin farklı bir ders saatinde de planlama yapabileceği ifade edildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız