Kara günler yakın
Reuters’in 500 ekonomist arasında yaptığı ankete göre 2019 yılından itibaren dünya ekonomisinde bulutlu günler başlıyor. Büyüme yavaşlayacak.
Yayınlanma :
23.10.2018 10:09


Reuters’in 500 ekonomist arasında yaptığı ankete göre 2019 yılından itibaren dünya ekonomisinde bulut günler başlıyor.
Paraanaliz’de yer alan haberde, Reuters’in 2018 başında yaptığı ankette ekonomistlerin büyük çoğunluğu 2018- 2019 dönemi için iyimser görüşler ifade etmişti. Yeni ankette hakkında soru sorulan 44 ekonomiden 18’i için 2019 büyüme tahminleri aşağı revize edildi. Sadece 3 ekonominin 2019’da daha iyi performans göstermesi beklenirken, 23 tanesi de 2018’a benzer sonuçlar sergileyecek.
Ticaret Savaşları yılbaşından bu yana Reuters anketlerinde kaygı konusu olarak ortaya çıkıyor, ama yıl sonuna geldiğinde ekonomistler ankete tabii ekonomilerin yüzde 70’in konjüktürel zirve yaptığını tahmin etti.
Resesyon riski
HSBC global baş ekonomisti Janet Henry’e göre, ABD ekonomisi çok hızlı büyürken, dünyanın geri kalanı ya yavaşlıyor, ya da durağanlaştı. Bu uçurum Gelişmekte Olan Ülkeler için tatsız bir durum oluşturuyor. Henry, “Fed’in sürekli faiz artışları, diğer ülkelerin siyaset opsiyonlarını kısıtlıyor. Ticaret gerginliklerinin tırmanması yanında, zamansız parasal sıkılaştırma da bir çok ülkeyi frenliyor” diye konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerde bitmeyen satış dalgasının gelişmiş piyasalara yayılması dünya için sıradaki resesyonu tetikleyebilir. Ankete katılan ekonomistler ayrıca su yüzüne çıkan ABD-Çin gerginliği ve ABD 10-30 yıllık tahvil getirilerinin yükselmesinden de endişe duyuyor.
Türkiye’ye uyarı
Capital Economics grubu başekonomisti Neil Shearing “Ticaret Savaşları’nın kazananı olmaz. Her ülke payını alacak. Bu da global büyüme potansiyelini de kısıtlayacak” dedi. Ekonomistler dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 3.8 büyüdükten sonra 2019’da büyümenin yüzde 3.6’ya düşeceğini öngördü. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere fon girişinin yavaşlaması da bekleniyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: