MEB'den Flaş Karar!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıldır okullarda zorunlu tutulan bitişik eğik el yazısıyla okuma-yazma modelini kaldırdı.
Yayınlanma :
23.05.2017 18:55


Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ‘eğik yazı dayatması’nı kaldırdıklarını belirterek, “Zordan basite gelme uygulaması adeta suyun yokuşa akıtılması şeklindeydi. Öğretmenler memnun değil, öğrenciler memnun değil, veliler memnun değil. Önüne zoraki sevmediği yemeği koyuyorsunuz, ‘Hadi bundan ye’ diyorsunuz. Böyle bir beslenme sağlıklı bir beslenme olabilir mi?” dedi.
TTK Başkanı Alpaslan Durmuş, yeni modelin öğrenciler için radikal bir kopuş olmayacağını, yazmaya dik harflerle başladıktan sonra el yazısını da okuyabileceklerini belirterek şöyle devam etti: “Değişikliğin asıl sebebi memnuniyet değil bilimsel gelişmeler oldu. Pedagoji, ses bilimi, kriptoloji, hiyerografi, psikoloji, psikoterapi, ergonomi, endüstri mühendisliği alanında uzmanlardan görüş alındı. Görüşlere göre çocukların kas yapıları için bitişik eğik el yazısı en zor ve kompleks bulundu. 12 yıllık eğik bitişik yazı uygulamasında öğrencilerin liseye geldiklerinde dik yazıya kendiliğinden geçmeleri başarısızlığı ortaya koydu.”
1’inci ve 2’nci sınıfta dik yazı 3’üncü sınıfta güzel yazı
Yeni modelde öğrenciler 1’inci ve 2’nci sınıfta dik temel matbaa alfabeleriyle, ses ve harfleri tanıyacaklar ancak okuma kitaplarında eğik yazı dahil olmak üzere farklı karakterlerle yazıları okuya bilme becerisine sahip olabilecekler. 3’üncü sınıfta ise güzel yazı dersiyle eğik dahil farklı yazı türlerinde yazmayı öğrenecekler.
Basitten zora doğru öğretilecek
Yeni modelde öğrenciler önce Türkçede en çok kullanılan hece ve kelimelerin seslerini tanıyacak. Yazarken büyük harflerle yazmayı öğrenecek daha sonra küçük harflerle devam edecekler.
Hem dik temel, hem eğik-bitişik ve diğer yazı türleriyle tanışan öğrencilerin ilkokulu bitirdiklerinde kendi stillerinde, estetik ve karakteristik el yazısına sahip olması amaçlanıyor.
Hiçbir öğretmen öğrenciyi dik ya da eğik yazmaya zorlamayacak.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: