weather
37°
Gerçek Haberci Siyaset Muhalefetin Gündem Önerileri TBMM'de AK Parti ve MHP Oylarıyla Reddedildi

Muhalefetin Gündem Önerileri TBMM'de AK Parti ve MHP Oylarıyla Reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda beş muhalefet partisinin gündeme ilişkin grup önerileri, yapılan oylamalar sonucunda AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edilmedi.

3 Dakika
Okunma Süresi
Muhalefetin Gündem Önerileri TBMM'de AK Parti ve MHP Oylarıyla Reddedildi

Genel Kurul'da yapılan görüşmelerin ardından Yeni Parti, DEM Parti, CHP, İYİ Parti ve Yeni Yol Partisi'nin farklı konulardaki grup önerileri ayrı ayrı oylandı. Oylamalar sonucunda hiçbir öneri yeterli desteği alamadı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Uğur Poyraz, partisinin "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" hakkında konuşurken "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin eleştirilerini sıraladı. Meclis Başkanlığına kanun teklifinin Anayasa başta olmak üzere birçok kanuna aykırılıklarını içeren başvuru yaptıklarını belirten Poyraz, "Bu başvuruya ilişkin Meclis Başkanlığı tek kelam etmeyip, bunu Adalet Komisyonuna sevk etti" dedi.

Yeni Yol Partisi'nden KHK ve Şehit Yakınları Tepkisi

Yeni Yol Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, şehit ve gazi yakınlarına yönelik düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. KHK süreçlerine dikkat çeken Çalışkan, "Bu düzenleme, bugüne kadar yapılması gerektiği halde sırf bu 'çerçeve yasa' öncesi adeta sus payı verircesine gündeme getiriliyor, bu ayıp yeter" diye konuştu.

DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ise yasayı bir başlangıç olarak gördüklerini ifade ederek, "Bu sunulmuş olan yasaya biz kök yasa olarak bakıyoruz, bu yasaya biz ilk adım olarak bakıyoruz, bir başlangıç olarak bakıyoruz, gerisinin geleceğini düşünüyoruz ve bunun için de elimizden geleni yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Parti Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sorunun sadece güvenlik politikalarıyla aşılamayacağının altını çizdi ve kapsamlı bir demokratikleşme paketi ile hukuki reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

AK Parti'den Sürece Destek Mesajı

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Meclis'in yarım asırlık sorunu çözme yolunda büyük bir inisiyatif aldığını kaydetti. Komisyon çalışmalarına atıfta bulunan Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"Komisyonda olduğu gibi kanun teklifimizde de bu sürecin takip ve teyidine ilişkin olarak yasal mekanizmalar oluşturulmuştur. Süreli ve müstakil bir çerçeve yasa Meclisimize sunulmuştur. Süreç boyunca ve komisyon çalışmalarında kanun teklifimizde aziz şehitlerimizin hatırasını gölgeleyecek, gazilerimizin yüreğini incitecek bir adım atılmamıştır, bundan sonra da atılmayacaktır."

Genel Kurul'da daha sonra İhtisas Komisyonlarının Yeni Parti'ye düşen üyelikleri için seçim gerçekleştirildi. Oylamaların ardından AK Parti'nin çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Buna göre Genel Kurul, 7 Ağustos Cuma günü de toplanarak Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi arasında Ankara'da ofis kurulmasına dair kanun teklifini ele alacak. Görüşmelerin tamamlanmaması durumunda 8-9-10 Ağustos tarihlerinde de çalışmalar sürecek.

CHP'nin fındık üretimine ilişkin grup önerisi görüşülürken Yeni Parti Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş kürsüye taze fındık dolu bir sepetle çıktı. Gezmiş'in yerine dönmesinin ardından CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, sepetteki fındıkları cebine koyarken bir kısmını da MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'ya ikram etti.

Genel Kurul'da daha sonra suça sürüklenen çocuklarla ilgili düzenlemeleri kapsayan Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız