İzmir’de kaçak yapılaşma her alan da felaket getirmekte. Uzun zamandan beri kaçak yapılaşma ile ilgili yazdığımız yazılar kimsenin dikkatini çekmedi. Şehrin plansız ve kontrolsüz yapılaşması tarım alanlarından sonra ormanlarımızı da tehdit etmekte.
“Buca’da kaçak bir inşaatta kaynak yapılırken sıçrayan kıvılcımlar orman yangınına neden oldu. Yangının çıkış anı saniye saniye kameraya yansırken, 5 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.”(İHA). “İzmir'in Bornova ilçesi Yakaköy mahallesinde bugün bir evin çatısındaki tadilat sırasında kıvılcımların neden olduğu yangın, rüzgârın etkisiyle önce evin arazisine daha sonra ormana sıçradı.”(AA). Görüldüğü üzere kaçak ve kontrolsüz yapılaşma İzmir’de felaketin nedeni oldu. Belediyelerin kaçak ve kontrolsüz yapıları denetlemesi ceza yazmaktan ileri gitmiyor. Bu yapıların mühürlenip kısa sürede yıkılması gerekmektedir. Başka türlü caydırıcılık sağlanmayacak.
Son zamanlarda yapı sektöründe satışların gerilemesinden dolayı eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış binaların tadilatla makyajlanarak, yeni bir görünüm verilip satıldığını gözlemlemekteyim. İmar Barışı yapılmış yerlerde, binalara kaçak kat ve tadilatlarla yeni bir görünüme kavuşturulup; kat irtifakı da kurulduktan sonra vatandaşlara satılmakta. İmar Barışı olmayan binalar da daire sayısı artırılıp kiraya verilmekte. Kira fiyatlarının artmasından dolayı bu tür yapılar son zamanlarda revaçta.
Tarım alanları ve orman alanlarına yakın arazilerde ise kaçak yapı yapımı tüm hızı ile devam etmekte. Ekilir dikilir alanlar bu şekilde betonlaşmakta. Ceza ve kontrollerin yetersizliği vatandaşta “o yaptı bir şey olmadı, bende yaparım” anlayışını teşvik etmekte. Son yaşanan yangınlarda bu kontrolsüz yapılaşmanın nelere mal olduğunu acı bir şekilde gördük. Yeni kanuni düzenlemeler şart. Belediyelerin bu kaçak yapıları yıkması bu anlayışın değişmesi için şart.
Son dönemlerde çıkan kanun ve yönetmeliklerle inşaat yapmak hayli zorlaştı. Ülkemizde bölgesel yapım yönetmelikleri ve şartnameleri yapılmalıdır. Belediyelerin kırlık yaşamla ilgili yeni planlamalar yapması gerekmektedir. Bunlar yapılmadıkça kaçak yapılar daha da hızlı çoğalacaktır. İmar Barışı sonrası yeni bir imar affı beklentisi bu kaçak yapıların artmasını tetikleyen ikinci bir durum olarak karşımıza çıkmakta. “Nasıl olsa yeni bir imar affı çıkacak” düşüncesi ile büyük ölçekli kaçak yapılar yapılıyor. Bu durumun önüne geçmek için mecliste bir kanun düzenlemesi yapılmalı ve tekrar bir imar affı çıkmasının önü kapatılmalı ve halk sağlığını olumsuz etkileyecek bu yapıların ivedi yıkılması sağlanmalıdır. İmar Barışı çerçevesinde yapılan yapıların da tek tek kontrol edilmesi de elzem bir durumdur. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapmazsa ülke olarak yeni felaketlerin arifesinde olduğumuzu bilmeliyiz.
Kaçak inşaatlardaki kıvılcım, ahlaken ve fiilen ülkemizi yok etmeden tedbir alınmalı….
Yorumlar
Kalan Karakter: