weather
27°
Gerçek Haberci Siyaset Kılıçdaroğlu: Erken seçimden önce terörle mücadele süreci sonlanmalı

Kılıçdaroğlu: Erken seçimden önce terörle mücadele süreci sonlanmalı

CHP Genel Başkanı, erken seçim ihtimalini düşük görürken Mansur Yavaş'ın istifasından duyduğu üzüntüyü ve medya özgürlüğüne dair tutumunu açıkladı.

4 Dakika
Okunma Süresi
Kılıçdaroğlu: Erken seçimden önce terörle mücadele süreci sonlanmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki Bilkent Otel'de televizyonların Ankara temsilcileriyle gerçekleştirdiği kahvaltı toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, erken seçim tartışmalarına ilişkin olarak mevcut koşullarda böyle bir adımın atılmasının ülke yararına olmayacağını vurguladı.

Seçim kararının yetkisinin parlamentoda olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin öncelikli olarak içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi tabloyu düzeltmesi gerektiğine dikkat çekti. Terörle mücadele sürecinin devam ettiği bu dönemde seçime gidilmesinin doğru olmadığını belirten genel başkan, istikrarın sağlanmasının şart olduğunu ifade etti.

Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Ben bir erken seçimin olabileceği kanaatinde değilim, hele bu terörü bitirme süreci içerisinde. Bu süreç sonlanmalı, ondan sonra Türkiye bir durağanlaşmalı, belli bir noktaya gelmeli, ekonomi düzelecekse düzelmeli.”

Erken seçim olasılığının gündeme gelmesi durumunda CHP'nin buna engel olmak için özel bir çaba sarf etmeyeceğini ancak asıl odak noktasının ülkenin sorunlarını çözmesi olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Mansur Yavaş'ın istifası üzdü, ihraçlar için mahkumiyet şartı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın CHP'den istifa etmesine değinen Kılıçdaroğlu, bu gelişmenin kendilerini üzdüğünü belirtti. Yavaş'ın bağımsız olarak görevine devam ettiğini anımsatan genel başkan, belediye başkanlarının hizmet sunarken siyasi parti veya sınıf ayrımı yapmaması gerektiğini savundu.

Parti içi disiplin süreçleri ve yolsuzluk iddialarına ilişkin soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun partiden ihraç edilmemesi konusundaki duruşunu netleştirdi. Mahkumiyet kararı kesinleşmeden herhangi bir ihraç işlemi yapılmasını hukuki ve siyasi açıdan doğru bulmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, yargı sürecinin sonucunun beklenmesi gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarına yönelik tutuklamaları eleştirerek, kişilerin mahkumiyetleri kesinleşmeden cezaevinde tutulmasına karşı olduğunu dile getirdi. Bazı durumlarda ev hapsi gibi alternatif tedbirlerin uygulanabileceğini belirten genel başkan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer hakkındaki iddianamenin henüz hazırlanmamış olması nedeniyle bu konuda şu aşamada değerlendirme yapamayacağını kaydetti.

Öcalan tartışması ve medya özgürlüğü

Abdullah Öcalan'a statü verilmesi yönündeki tartışmalara ilişkin Kılıçdaroğlu, böyle bir düşüncenin olup olmadığını bilmediğini ancak meselenin kişiselleştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Sorunun toplumsal boyutuyla ele alınması ve Türkiye'nin kendi içinde barışı sağlaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Burada önemli olan kişiye statü verilmesi değil, önemli olan Öcalan'ın da sorunun çözümüne katkı vermiş olmasıdır.”

Halk TV'ye kayyum atanması ve medya özgürlüğü konularında da konuşan Kılıçdaroğlu, televizyon kanallarının kapatılmasını ve gazetecilerin tutuklanmasını doğru bulmadığını ifade etti. Siyasi partilerin yayınları eleştirmesinin doğal olduğunu ancak bunun sansüre dönüşmemesi gerektiğini savunan genel başkan, gazetecilerin yargılanabileceğini ancak tutuklanmalarına karşı çıktığını belirtti.

Kılıçdaroğlu, medya özgürlüğüne inancını şu sözlerle dile getirdi:

“Ben televizyon kanallarının medya özgürlüğünün korunması gerektiğine inanan birisiyim. Aynı şekilde gazetecilerin, beni en sert eleştiren gazeteciler de dahil olmak üzere gazetecilerin tutuklanmalarını doğru bulmuyorum. Yargılanabilirler, dava açılabilir ama tutuklanmaları, televizyon kanallarının kapatılmasını doğru bulmam.”

Cumhur İttifakı ile görüşme yok, Husiler konusunda uyarı

CHP'nin Cumhur İttifakı ile aynı çizgide hareket ettiği yönündeki iddiaları reddeden Kılıçdaroğlu, ittifakla herhangi bir özel görüşmelerinin olmadığını söyledi. Bölgesel gelişmelere de değinen genel başkan, Suudi Arabistan ile yaşanan yakınlaşmanın hedeflerinin kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin bölgesel güvenlik politikalarına ilişkin kaygılarını paylaşan Kılıçdaroğlu, Husilerle ilgili olası bir askeri müdahale veya destek konusunda sert bir uyarıda bulundu:

“Eğer Husilerle savaşmak için Türkiye'nin silahlı gücünü öne çıkarmak ve bunu kullanarak bir mali destek istiyorlarsa bu vahim bir olaydır, böyle bir şey olamaz. Askerin kanı gidemez.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız