• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Azimet GÜRBÜZ
  3. MEDYA VE KÜLTÜR
Yayınlanma: 25 Mart 2018 - 10:55

MEDYA VE KÜLTÜR

25 Mart 2018 - 10:55
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MEDYA VE KÜLTÜR
Azimet GÜRBÜZ

Doğan Medya Gurubunun satılmasıyla ilgili toplumda yoğun bir tartışma yaşanıyor. Herkesin kendine göre bir gerekçesi var şüphesiz.  Ancak toplum olarak her şeyi çabuk unuttuğumuzu görüyorum. Oysa şöyle bir bakalım; 12 Eylül 1980 e kadar, Türkiye’de en zengin Gazete sahibleri Simavi Kardeşlerdi. Onlardan Erol Simavi Hüriyet Gazetesini Aydın Doğan’a sattıktan sonra gidip İsviçre’ye yerleşti. Diğer Kardeşi Haldun Simavi’de Günaydın Gazetesini sattı ama sattıkları paralar şüphesiz o güne göre büyük paralardı ama herkesin normal karşıladığı haklarıdır diyebileceği düzeylerdeydi.

Dünya iki kutuplu iken, henüz kültürel değerlerin günümüzdeki gibi yerle  bir olmadığı, toplumsal gerçekçiliğin esas olduğu, işçi, köylü ve dar gelirlilerin ekonomik haklarını savunan örgütlerin ve sendikaların ayakta olduğu, göreceli bir denge vardı.   Bu süreçte elbette çatışma karalama, ihanet de vardı. Ancak kültürel değerler henüz bir meta gibi alınır satılır bir sürece erişmemişti. Gazeteciler herhangi bir devlet memuru düzeyinde, ya da bir miktar üstünde paraya çalışırlardı.

Tek kutuplu dünyada her şey ters yüz oldu. Ülkemizde özellikle 1985 ten sonra “kültür endüstrisi” denilen, o güne kadar şahit olamadığımız bir dönemi yaşamaya  başladık.  Yıllarca İzmir’de YENİ ASIR gazetesini çıkaran Dinç Bilgin ailesi “zengin” olarak anılmazdı. Servetlerini bilmeyiz ama gazeteci olarak tanınırlardı.  Aydın Doğan, Dinç Bilgin, Cem Uzan, kültürün bir metaya dönüştüğü dönemin gazeteci zenginleri oldular. Öyle ki farklı işi gücü olan Mehmet Karamehmet, Cavit Çağlar gibi sanayici ve bankacılar da gazete ve televizyon işine girdiler.  Gazete ve Televizyonlara sahip olanlar servetlerine servet kattılar.  İşin kültürel tahribatı daha dıramatik.  İnsanların sahip olduğu bilgileri küçümseniyor, beyinlerde yep yeni bir “çağdaşlık” imajı yaratılıyor.  Haber bilgi kültür görsel  ne yayıyorlarsa, ne yazıyorlarsa, ona inanılıyor artık. Yilların siyasilerini bir günde itibarsızlaştırıp, kimini de kahraman yapabiliyorlar. Küresel güçlerin bölgemizdeki amaçları “medya” denen bu yazılı ve görsel basınla topluma sunuluyor.  Mehmet Ali Birant ABD’nin Irak’ı işgal sürecinde durumu meşru göstermek ve askerlerinin Türkiye’nin İskenderun’dan Habur’a kadar konuşlanmasını benimsetmek ve topluma meşru göstermek için “medya” ya 68 milyon $ verildiği dedikodusunu dillendirmişti.   Bölgemizde yaşadığımız bu pisliğin ve çirkefliğin en belirgin nedeni bunlardı.  Servetleri ve sahip olduğu işler milyar dolarlarla ifade ediliyor. İnsanlar evlerinde renkli camlardan yaydıkları ahlak ve kültürlerle besleniyor, toplum öyle şekilleniyor. Kendilerini öylesine ihtisaslaştırıp iş bölümüne gittiler ki, ev hanımlarını bağlıyacak kanallarla evlilik ve dizi proğramları, gençliği bağlıyacak spor proğramları, kahveden vakit ayırıp eve gelenlere de siyasi proğramlar istemediğin kadar var.  Durumu Sadık Albayrak şöyle tanımlıyor; “insanlığa karşı bilinçli, planlı, teamüden işlenen bir cinayetle karşı karşıyayız. İnsanlığın ufkunu ortadan kaldıran, değişim iradesini kıran, insanı böcek düzeyinde sunan bir kültür ve sanat … egemen hale getirildi.” Aslında bu sistem kendi kendini kirletme ve insan aklını yok etme savaşıdır.

Bence Doğan Medya Gurubu bünyesindeki  “yeni liberallerle” “sahte solcularla” iktidara yaranmak için muhalefeti dizayn etme bilgiçlikleriyle, Cumhuriyetçi görünüp cumhuriyeti yıkma taşeronluğunda  öncü olmakta geri kalmadı. Eşini romancı olarak parlattılar, Elif Şafak’ın eşi ünvanıyla Fetullahçı birinin yönetiminde “Radikal” isimli gazeteleriyle “sol” kılığında Cumhuriyeti ve Atatürkü karalamayi  geçmişi darbeyle suçliyarak darbeci amaçlarını gizledikleri bir sığınakları olmuştu. Övgüler dizdikleri Abant Toplantıları 15 Temmuz darbesinin siyasi kadrolaşmaları olduğu hala yeteri kadar anlaşılamadı. Türkçe Olimpiyatları adıyla kitle sempatisi yaratmaya yardakçılık etmeyi en güzel bu gurup yapıyordu.

Satılınca bu huylarından vazgeçerler mi? Hayır.  Sahte yüzlerini anlatılarak teşhir edemeyiz. El değiştirirse   bağlandığı yer nedeniyle halkın önemli bir kesimi ayılır. Miliyet, Vatan, Sabah gazetelerinin düştüğü perişanlığa bunlar da düşecek.

 

Azimet Gürbüz

25.03.18

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • EKONOMİK KRİZİN SEMERELERİ - 18 Eylül 2019
  • CHP İZMİR İL ÖRGÜTÜ VE KONGRELER SÜRECİ - 10 Eylül 2019
  • HUKUKU SAVUNMAK - 19 Ağustos 2019
  • AH BENİM SOL ELİM!.. - 29 Temmuz 2019
  • UKO'cu APO - 22 Haziran 2019
  • MİSAFİRHANE OLUR, LOJMAN OLMAZ!.. - 24 Mayıs 2019
  • AKP ÖVÜNDÜKLERİYLE TÜKENECEKTİR ... - 25 Nisan 2019
  • CEZAYİR VE BİR ANI - 13 Nisan 2019
  • ZOR GÜNLER SEÇİMDEN SONRA... - 30 Mart 2019
  • DEPREM - 26 Şubat 2019
  • REFÜZE OLMANIN TADI... - 19 Ocak 2019
  • BİR KRİZDEN BİR KRİZE YENİ YIL - 30 Aralık 2018
  • ATAK SON DÜZLÜKTE YAPILIR - 21 Aralık 2018
  • YAŞAMDAKİ ZOR DÖNEM - 10 Aralık 2018
  • İsyanın Adı Yok-2 - 04 Aralık 2018
  • İSYANIN ADI YOK - 02 Aralık 2018
  • EKONOMİ DÜZELİR Mİ? - 05 Kasım 2018
  • O, OLMAZSA O MU? YOKSA, HEM O, HEM BU MU? - 11 Ekim 2018
  • Anlamazsak Çözemeyiz - 28 Eylül 2018
  • FETHULLAHÇILIĞI DOĞRU ANLAMALIYIZ... - 09 Eylül 2018
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Köşe Yazarları
BAŞKAN VE BAŞKAN
Sgül Ç
BAŞKAN VE BAŞKAN
MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
Selma NALBANTOĞLU
MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
Cem Şeker
Cem Şeker
Emekli Kooperatifi
Gülcan Pandora
Gülcan Pandora
Deprem Felaketinin Gölgesinde: Fırsatçılık ve Vurdumduymazlık
Adem NAKÇI
Adem NAKÇI
CHP'nin "Hal-i pür melali"
Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
Delinin Zoru
Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
İZMİR KAZANI
Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
'Profesyonel Başkanlık' dönemi
12. Katın Gözcüsü
'Profesyonel Başkanlık' dönemi
HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
Filiz BAHÇIVAN
HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
OMG: OH MY GOD! 2
Nüans
OMG: OH MY GOD! 2
Işıldamak Gerek…
Ayşegül Tezcan
Işıldamak Gerek…
SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
Kemal ERİM
SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
Çok Okunan Haberler
İzmir'deki operasyonda AK Partili ismin eşi yolsuzluk soruşturmasında
İzmir'deki operasyonda AK Partili ismin eşi yolsuzluk soruşturmasında
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: Çok sayıda kişi gözaltında
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: Çok sayıda kişi gözaltında
Hakkında soruşturma başlatılan Leman dergisine saldırı!
Hakkında soruşturma başlatılan Leman dergisine saldırı!
Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım