• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Pınar ÇORUHLU
  3. GIDA ZEHİRLENMESİ
Yayınlanma: 11 Kasım 2019 - 15:22

GIDA ZEHİRLENMESİ

11 Kasım 2019 - 15:22
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
GIDA ZEHİRLENMESİ
Pınar ÇORUHLU

Son günlerde basına ve kamuoyuna yansıyan gıda zehirlenmeleri, tarım ilaçlarının aşırı kullanımlarından kaynaklanan zehirlenmeler, yemekhanelerden, hızlı tüketim yerlerinden, döner ve et üretimi yapan lokantalardan, uygunsuz koşullarda üretim yapan merdiven altı tabir ettiğimiz yerlerden kullanılan malzemelerin sağlıklı olup olmadığı konuları günümüzün en önemli Halk Sağlığı sorunudur.

Sivas’ da döner yedikten sonra rahatsızlanan 5 liseli öğrenci, Afyonkarahisar’da tavuk döner yedikten sonra zehirlenen 67 üniversite öğrencisi, Sakarya’da 143 askerin personel yemeği sonrası zehirlenmesi, İstanbul’ da 44 kişinin ıspanak ve ıspanağa benzer bitki tüketimi sonrası bitki zehirlenmesi, tarım ilacından kaynaklanan kronik ve akut pestisit zehirlenmeleri, el yapımı konserveden yiyip hayatını kaybeden aile ve buna benzer kötü ve üzücü haberlerle Ülkemizde hemen hemen her gün karşı karşıya kalmaktayız.

Nerede hata yapıyoruz,  neyi gözden kaçırıyoruz?

Siz değerli okuyucularımız için gıda zehirlenmesi nedir ve nasıl meydana gelir? Sağlığımızı tehdit eden ve birçok besin kaynaklı zehirlenmelere neden olan bakteriler ve onların toksinlerine (zehirlerine) karşı kendimizi nasıl korumalıyız? Besin kaynaklı hastalık/zehirlenmelerin belirtileri nelerdir? sorularını cevaplayarak konunun önemini vurgulamak istiyorum.

Gıda zehirlenmesi ölümcül olabilir…

Gıda zehirlenmesinin nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Yanlışlıkla yenilen toksik maddelerle (mantar zehirlenmesi, bakla zehirlenmesi, patates zehirlenmesi, zehirli bal tüketilmesi gibi), besinlere karışmış doğal toksik maddelerle (delice zehirlenmesi, burçak zehirlenmesi gibi), besinlerde normalde bulunan ancak özel şartlarda toksik etki gösteren maddelerle (aşırı miktarda bira, şarap tüketimi gibi), hileli gıdalara katılabilen toksik maddelerle ve toksik kimyasal maddelerle veya böcek ilaçları ile gıda zehirlenmesi görülebilmektedir. Ancak bunlardan en önemlisi ve en yaygın olanı mikrobiyolojik gıda zehirlenmeleridir.

Mikrobiyolojik gıda zehirlenmeleri, patojen mikroorganizmalarla bulaşık ya da bunların üreme ve toksin yapma olanağı bulduğu besin maddelerinin çiğ veya kusurlu hazırlanmış şekillerinin yenmeleri sonucu meydana gelmektedir. Ayrıca besin maddelerinin hazırlanması, depolanması, dağıtımı ve mutfakta pişirilmesi sırasında yeterli temizlik kurallarına uyulmaması sonucu ortaya çıkan sağlık sorunu da gıda zehirlenmesidir.



Bir yiyecek veya içeceğin kontamine olduğunu söylemek zordur çünkü görüntü, koku ve tatta herhangi bir değişiklik meydana gelmemiş olabilir. Gıda zehirlenmesi tek bir kişiyi veya aynı kontamine yiyecekten yemiş bir grup insanı etkileyebilir.

Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden veya bakteri miktarından kaynaklanır. Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler. Ne kadar çok bakteri varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksektir. Yapılan birçok çalışmalarda mikrobiyal besin zehirlenmesine sebebiyet veren pek çok mikroorganizmanın başında Salmonella ssp., patojenik E.coli, Camphylobacter ssp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus ssp, Bac illus ssp., Clostridium perfringens, Yersinia enterocolitica gibi patojen mikroorganizmaların rol aldığı bilinmektedir. Besinler yoluyla alınan bu mikroorganizmalar ya da toksinleri, gastrointestinal, ateş, nörolojik bulgulara ve daha kötüsü ölüme neden olabilmektedir.



Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; besinler aracılığıyla taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddelerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişiyi etkiliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor.

GIDA ZEHİRLENMESİNDEN NASIL KORUNURUZ?

Yumurtayı buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın.



Marketlerde soğutucularda saklanan yumurtaları satın almaya özen gösterin. Ayrıca zedelenmiş, kırık veya çatlak yumurtalardan kaçının. Yumurtaları buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın, çünkü yıkandıklarında yüzeylerindeki delikler genişliyor ve bunun sonucunda bakteriyel üreme artıyor. Yumurtaları dolap kapağında saklıyorsanız diğer besinlerle temas etmemesine de dikkat edin.

Meyve ve sebzeleri bol suyla iyice yıkayın. 

Sebze ve meyveler birkaç yolla mikrop üretebiliyorlar. Üretim aşamasında çiftlikte kirli veya bakteri bulaşmış suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde kalan tarım ilacı kalıntıları… Bu yüzden meyveleri ve sebzeleri mutlaka bol suyla iyice yıkayın. Öncesinde sirkeli suda da bekletebilirsiniz. 

Etleri iyi pişirin.

Özellikle az pişmiş kırmızı et bir tür E. coli bakterisinin, tavuk ise Salmonella bakterisinin potansiyel üreme yerleri oluyor. Dolayısıyla etlerin iyi pişmesine dikkat edin. Et ürünlerinin iç sıcaklıklarının 70-75 derecelerde olmaları gerekiyor, içlerinin çiğ kalmamasına dikkat edin. Pişirdiğiniz bir yemeği tekrardan ısıtmak istediğinizde yine aynı şekilde et ürünlerinin 70-75 derecelerde olmasına özen gösterin. 

Dondurulmuş gıdaları buzdolabında bekleterek çözdürün.

Dondurulmuş gıdaları yemeklerinizde kullanacaksanız, çözdürme koşullarına dikkat etmelisiniz. Donmuş gıdaları oda sıcaklığında değil, buzdolabında bekleterek çözdürmeyi alışkanlık haline getirin. Ancak buz çözünürken suya dönüşüp akabileceği için çapraz bulaşma riskine karşı çiğ kullanacağınız sebze veya meyve gibi besinlerin yanına koymayın. Çözünmüş gıdayı tekrar dondurmayın.

  

Et ürünü hazırladıktan sonra;

Et ürünleri ile pişmemiş gıdaların hazırlık alan ve malzemelerin birbirinden ayırın. Et ürününden sonra salata hazırlığına geçecekseniz, kesme tahtalarını, tezgahları, bıçakları ve ellerinizi yeniden iyice yıkamayı ihmal etmeyin.

 Bu gıdaları asla yan yana yerleştirmeyin:

Listeria bakterisi 4 derecede bile yaşayabilen ve buzdolabında çoğalabilen bir bakteri türü. Bu nedenle kırmızı et, tavuk ve balık gibi, çiğ besinler ile salata ve meyve gibi çiğ tüketilecek olan besinler mutlaka birbirinden uzakta yer almalı. Özellikle yarım kesilip dolap kapaklarına konulan limon tehlikeye çok açık oluyor. Karpuz veya kavun yazın en çok tüketilen meyveleri. Ancak kesik bir şekilde dolaba konulduğunda diğer gıdalardan mikroorganizma bulaşırsa besin zehirlenmelerine sebep olabiliyor.”

Dondurma tüketimine de dikkat!

Ham maddesi süt olduğu için dondurma her süt ürünü gibi bozulmaya ve mikroorganizma üremesine elverişli lezzetler arasında yer alıyor. Kapalı dondurma tercih ediyorsanız; paketleri karlanmış olan, içinde buz parçacıkları bulunan dondurmaları almayın. Çünkü donmuş ve buz kristalli paketler, paketin çözülmüş ve tekrardan donmuş veya çok eski olduğu anlamına gelebiliyor. Ayrıca son kullanma tarihlerine de mutlaka dikkat edin. Açıkta satılan dondurmadan alıyorsanız satıcının hijyenik olması çok önemli. Dondurma konulan kaşığın temiz olması ve çok sık değişmesi gerekiyor.

PEKİ GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ…

Her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ila bir saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 12-48 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ila bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.

Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir. Pek çok insan bir hafta içinde tamamen iyileşir.

En yaygın görülen belirtiler sindirim yolunun (mide ve bağırsak) enflamasyonundan kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir.

Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.

Nadir olgularda, gıda zehirlenmesi sinir sistemine zarar verecek kadar ciddi olabilmektedir. Ekstrem olgularda felce, hatta ölüme neden olabilir.



NASIL KORUNACAĞIZ?

TEMİZLİK…


  • Besin hazırlanmadan önce ve hazırlama esnasında eller yıkanmalıdır.

  • Mutfak ve kullanılan ekipmanlar temiz olmalıdır.

  • Mutfak haşere ve kemirgenlerden korunmalıdır.



ÇİĞ VE PİŞMİŞ BESİNLERİN AYRILMASI…


  • Çiğ etler diğer gıdalardan ayrı hazırlanmalıdır.

  • Ayrı bıçak, ayrı ekipman kullanılmalıdır.

  • Çiğ ve pişmiş besinler ayrı yerde depolanmalıdır.



BESİNLERİN İYİCE PİŞİRİLMESİ…


  • Besinler sıcaklıkları 70°C’ye ulaşıncaya kadar pişirilmelidir.

  • Özellikle et, kümes hayvanları iyi pişirilmelidir



BESİNLERİN OPTİMUM SICAKLIKTA MUHAFAZA EDİLMESİ


  • Pişmiş besin oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutulmamalıdır.

  • Pişmiş besinler soğutucuya kaldırılmalıdır. (5°C’nin altı)

  • Donmuş besinler oda ısısında çözdürülmelidir.



GÜVENLİ SU VE HAMMADDE KULLANILMASI…


  • Kullanılan su güvenli hale getirilmelidir.

  • Gıda için gerekli olan besinlerin taze ve güvenilir olmasına dikkat edilmelidir.



İçinizden şu şoruları sorduğunuzu duyar gibiyim. Özellikle tarım sektörünün kullandıkları ilaçlar nedeniyle karşı karşıya olduğumuz riskler nelerdir? Birileri ölmeden etkin ve caydırıcı denetimleri yeterli şekilde yapılıyor mu? Gıda mevzuatı yeterli mi ve tam etkin şekilde uygulanabiliyor mu? Tüketici yeterince bilinçlendiriliyor mu? Gıda güvenliğimiz, sağlığımız kime emanet?...Sağlık Bakanlığı mı?.. Tarım ve Orman Bakanlığı mı?... Belediyeler mi?... Elbette ki mevcut durumda denetimler gerçekleştirilmektedir. Ama yetersiz kaldığı da yaşanılan zehirlenmelerle de apaçık ortadır. Bu anlamda sağduyulu olarak üreticiden son tüketiciye kadar ayrılmaz bir bütün olan zincirde ‘Tarladan sofraya’ herkes üstüne düşen görevi sağduyulu olarak yerine getirmek bizim vatandaşlık görevimizdir. En büyük hatamız, olaylar başımıza geldikten sonra önlem almaya çalışmaktır. Bunun yerine bilinçli olarak önceden alacağımız tedbirlerle sorunları en aza indirebiliriz. Yani bakıldığında felaket başa gelmeden önce önleyici ve koruyucu tedbirler almak gerekir, başa geldikten sonra dövünmenin de hiç kimseye bir yararı yoktur.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Ali Kamışdere
5 yıl önce

Yine güncel bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederiz kaleminize sağlık

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Damla M.
5 yıl önce

Tam olarak bu zamanın önemli konularından biri. Oldukça faydalı bir içerik olmuş. Tebrikler.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • BİREYLERİN GIDA İSRAFINA YÖNELİK FARKINDALIK DÜZEYLERİ - 12 Nisan 2023
  • KRALİÇE ARININ BALLI DÜNYASI - 18 Aralık 2021
  • DÜNYA' DA TARIM ARAZİLERİNDEKİ PESTİSİT KİRLİLİĞİ RİSKİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR - 04 Nisan 2021
  • SON TÜKETİM TARİHİ VE TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ TÜKETİCİ TARAFINDAN DOĞRU BİLİNİYOR MU?  - 27 Şubat 2021
  • YENİ AKILLI GIDA GÜVENLİĞİ ÇAĞI - 06 Şubat 2021
  • 'SIFIR ATIK, SIFIR AÇLIK' İÇİN GIDA İSRAFINA SON!  - 20 Aralık 2020
  • SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM DA EKİM NÖBETİNİN ÖNEMİ VE TARIMSAL DESTEKLEMELER - 12 Temmuz 2020
  • AŞK ELMASI: DOMATES' İN BAŞARI ÖYKÜSÜ - 23 Mayıs 2020
  • COVİD-19 VE GIDA GÜVENLİĞİ - 10 Mayıs 2020
  • GIDA HİLELERİ HER DAİM GÜNDEMDE.. - 19 Nisan 2020
  • ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: DENİZ PATLICANI - 16 Ocak 2020
  • GIDA ALERJENLERİNE DİKKAT!.. - 06 Ocak 2020
  • SAHTE ALKOL TÜKETİMİ VE METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ - 07 Temmuz 2019
  • SOFRALIK BUZ DA MERDİVENALTI ÜRETİM MAALESEF DEVAM EDİYOR…  - 28 Mayıs 2019
  • KÖTÜLEMEK YANLIŞ SADECE HERŞEYİN FAZLASI ZARAR - 24 Mayıs 2019
  • GIDA ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ TARTIŞMALARI HER DAİM GÜNDEMDE - 20 Mayıs 2019
  • MEYVE Mİ, SEBZE Mİ, PESTİSİT Mİ? - 14 Mayıs 2019
  • KÜRESEL GIDA FİYATLARI 10 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE  - 12 Mayıs 2019
    Köşe Yazarları
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    Sgül Ç
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Selma NALBANTOĞLU
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Cem Şeker
    Cem Şeker
    Emekli Kooperatifi
    Gülcan Pandora
    Gülcan Pandora
    Deprem Felaketinin Gölgesinde: Fırsatçılık ve Vurdumduymazlık
    Adem NAKÇI
    Adem NAKÇI
    CHP'nin "Hal-i pür melali"
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Delinin Zoru
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    İZMİR KAZANI
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    12. Katın Gözcüsü
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    Filiz BAHÇIVAN
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    OMG: OH MY GOD! 2
    Nüans
    OMG: OH MY GOD! 2
    Işıldamak Gerek…
    Ayşegül Tezcan
    Işıldamak Gerek…
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Kemal ERİM
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Çok Okunan Haberler
    Demirören’den 7 yılda 890 milyon dolar tahsil etti
    Demirören’den 7 yılda 890 milyon dolar tahsil etti
    AK Parti’de fırtına öncesi sessizlik: Kabine yeniden şekilleniyor: 'Son 48 saatin bombaları'
    AK Parti’de fırtına öncesi sessizlik: Kabine yeniden şekilleniyor:...
    AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'tarihî konuşma' açıklaması: Silah bırakmanın gerçekleşmesi halinde Cumhurbaşkanımız kapsamlı ve derinlikli bir konuşma yapacak
    AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'tarihî konuşma' açıklaması: Silah...
    Ana Sayfa
    İZMİR
    GÜNDEM
    SİYASET
    ASAYİŞ
    SPOR
    EKONOMİ
    VİDEO HABER
    SAĞLIK
    KÜLTÜR-SANAT
    EĞİTİM
    MAGAZİN
    Köşe Yazarları
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • ASAYİŞ
    • EĞİTİM
    • EKONOMİ
    • GÜNDEM
    • İZMİR
    • KÜLTÜR-SANAT
    • MAGAZİN
    • Röportaj
    • SAĞLIK
    • SİYASET
    • SPOR
    • Teknoloji
    • VİDEO HABER
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım