• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Pınar ÇORUHLU
  3. KÖTÜLEMEK YANLIŞ SADECE HERŞEYİN FAZLASI ZARAR
Yayınlanma: 24 Mayıs 2019 - 23:18

KÖTÜLEMEK YANLIŞ SADECE HERŞEYİN FAZLASI ZARAR

24 Mayıs 2019 - 23:18
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KÖTÜLEMEK YANLIŞ SADECE HERŞEYİN FAZLASI ZARAR
Pınar ÇORUHLU

ÇİN TUZU OLARAK BİLİNEN ‘MONOSODYUM GLUTAMAT’ YARARLI MI YOKSA ZARARLI MIDIR?

Son yıllarda çok tartışması olan tüketici tarafından Çin tuzu olarak bilinen ‘Monosodyum Glutamat’ ı ele alalım siz okuyucularımız için MSG olarak da bilinen Monosodyum Glutamat’ın HS kodu 29224220 olup E numarası E621 olarak bilinmektedir. MSG, ortaya çıkartılan yeni tad olan “umami” sınıfında olduğu belirtilmiştir. Bunun sebebi MSG’ nin en önemli özelliği, insanoğlunun bugüne kadar keşfetmiş olduğu tuzlu, tatlı, acı gibi hiçbir tat kategorisine koyulamayan kendine has bir tadı bulunmasından kaynaklıdır.



MSG, sentetik olarak yiyeceklere eklenen tatlı yiyeceklerin de tuzlu yiyeceklerin de tadını oldukça yoğunlaştırdığı görülmüş ve yiyecek sektöründe MSG içeriği çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır. Çin Tuzu olarak tanınmış bir içerik olan MSG uzun zamandır yiyeceklerin içerisinde kullanılan ve asıl amacının yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır.

MSG özellikle cipsten kuruyemişe, hamburgerden soslara, et-tavuk suyu tabletlerinde, hazır tavuk ve et ürünlerinde, paketlenmiş ‘abur-cubur’ olarak tabir ettiğimiz yiyeceklerde kullanılmaktadır.

Tehlikeli olduğu iddiası nereden çıktı dersiniz;

İnsanlarımız duyduğu herhangi bir bilgi kırıntısını abartarak, henüz ispatlanmamış, tam olarak emin olunmayan, araştırmaların sürdüğü konuları alıp araştırmadan sağdan soldan aldıkları doğru olmayan bilgileri kullanarak sosyal medya üzerinden yayarak insanları endişelendirme merakındalar. Halk arasında "Çin tuzu" olarak bilinen Mono Sodyum Glutamat (MSG) da bu gündemde sıkça yer almış en son ürünlerden biridir.

Bilinen bir şey var ki, Gıda katkı maddelerinin tümü uluslararası ve ulusal sağlık ve gıda otoritelerinin onayı ile kullanılabilir. Gıda katkı maddelerinin güvenliğinden sorumlu uluslararası kuruluşlar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) tarafında oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu ve JECFA olarak adlandırılan “Gıda Katkıları için FAO/WHO Ortak Uzmanlar Komitesi, US-FDA (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve daha birçok ulusal gıda güvenliği  otoritesi gıda katkılarının güvenliği ve denetimi konusunda sorumluluk taşırlar. Monosodyum glutamat da yukarıda belirtilen tüm sağlık/gıda otoriteleri ve bilim kuruluşları tarafından insan sağlığı için güvenli kabul edilmektedir.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi MSG’yi “Genellikle Güvenli Kabul Edilir (GRAS)” olarak sınıflandırırken Avrupa Birliği’ de “Gıda Katkı Maddesi” olarak sınıflandırmıştır. Endüstriyel gıda üreticileri, diğer tatların genel algısını dengelediği, harmanladığı ve birleştirdiği için MSG’ yi aroma artırıcı olarak pazarlamakta ve kullanmaktadır.

MSG, esasında yeni bir katkı maddesi değildir ve sofralarda 100 yılı aşkın bir süredir bulunmaktadır. Bu süre zarfında, MSG' nin zararları, faydaları, etkileri üzerine sayısız  araştırma yürütülmüştür. Bu noktada, son derece rahatlıkla söyleyebiliriz ki, yapılan dünya üzerindeki çalışma kaynaklarına göre de iddia edilen hiçbir hastalık ile doğrudan ilişkili değildir!

Ancak elbette, patates cipsi veya fast-food tipi beslenme insan sağlığını riske eden  unsurlarınbaşında gelmektedir. Bu yüzden bu tip sağlıksız beslenmeden önemle uzak  urulmalı, yine de ana sebep olarak insanları korkutma merakıyla MSG gibi kimyasallar hedef gösterilmemelidir.



FDA' nın 1990'larda MSG' nin güvenliğini bağımsız bilimsel grup Amerikan Deneysel Biyoloji Dernekleri Federasyonu'ndan (FASEB) incelemiştir. FASEB’in raporu, MSG’nin güvenli olduğu sonucuna varılmıştır. FASEB raporunda, gıda olmadan 3 gram veya daha fazla MSG tüketen bazı hassas bireylerde ortaya çıkabilecek baş ağrısı, uyuşukluk, kızarma, karıncalanma, çarpıntı ve uyuşukluk gibi kısa vadeli, geçici ve genellikle hafif semptomlar tanımlanmıştır.

Bununla birlikte, MSG ilave edilmiş bir yiyeceğin tipik bir porsiyonu, 0.5 gramdan az MSG içerir. Bir seferde yiyecek olmadan 3 gramdan fazla MSG tüketilmesi zaten olası değildir.

Günümüzde gıda katkı maddeleri ister doğal, ister sentetik kaynaklı olsun ancak uluslararası ve ulusal sağlık ve gıda otoritelerinin onayı ile kullanılabilir. Bu onay büyük bir sorumluluk taşıyan bir yetkidir. İnsan sağlığını korumak yönünden yapılan en ufak bir güvenlik değerlendirmesi hatası, bu madde yüz milyonlarca kişi tarafından kullanıldığında önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Unutulmamalıdır ki kullanım onayı alan tüm katkı maddeleri kapsamlı toksisite testlerinden geçirilerek her yönüyle incelenmektedir. Yeni verilerin ışığında gerektiğinde yeni güvenlik değerlendirmeleri yapılarak sonuca varılmaktadır.



Uzun lafın kısası, MSG günümüzdeki hastalıkların hiçbiriyle doğrudan alakalı değildir ve bu alaka, çok denenmesine rağmen hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Belki gerçekten bir ilişki vardır; fakat şu aşama da net bir şekilde ispat edilen araştırma sonuçları bulunamamıştır. Bu nedenle bunu üstüne bastırarak "tehdit, zehir" olarak ilan etmek, boşa bir çabadır. Ama bir gerçek var ki bu tartışmaların halen süreceği…

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Ali Kamışdere
4 ay önce

Hangi araştırmalar? Kaynak yok. “Hiçbir hastalıkla doğrudan ilişkili değildir” diyorsun ama sonra “belki bir ilişki vardır” diyorsun. Hangisi doğru? Çelişkili bir yazı.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Ali Kamışdere
4 ay önce

Korkunç! “MSG, sentetik olarak yiyeceklere eklenen tatlı yiyeceklerin de tuzlu yiyeceklerin de tadını oldukça yoğunlaştırdığı görülmüş…” → Cümle kopuk ve yanlış yapılandırılmış. Kim görmüş? Ne zaman? “Çin Tuzu olarak tanınmış bir içerik olan MSG uzun zamandır yiyeceklerin içerisinde kullanılan ve asıl amacının yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır.” Burası felaket! İki cümleye ayrılmalı, “asıl amacı” kısmı daha net ifade edilmeli. “Tehlikeli olduğu iddiası nereden çıktı dersiniz;” → Yanlış noktalama. “Tehlikeli olduğu iddiası nereden çıktı dersiniz?” olmalı. Ayrıca, soru cümlesinden sonra düz cümleye geçilmiş, uyumsuzluk var. “İnsanlarımız duyduğu herhangi bir bilgi kırıntısını abartarak…” → Gereksiz duygusallık var. Akademik veya objektif bir metin böyle yazılmaz. Sana acil Türkçe öğrenmeni ve kitap okumanı tavsiye ediyorum. Bolca.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Burcu G.
6 yıl önce

Hiç böyle düşünmemiştim, aydınlatıcı olmuş. Elinize sağlık

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • BİREYLERİN GIDA İSRAFINA YÖNELİK FARKINDALIK DÜZEYLERİ - 12 Nisan 2023
  • KRALİÇE ARININ BALLI DÜNYASI - 18 Aralık 2021
  • DÜNYA' DA TARIM ARAZİLERİNDEKİ PESTİSİT KİRLİLİĞİ RİSKİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR - 04 Nisan 2021
  • SON TÜKETİM TARİHİ VE TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ TÜKETİCİ TARAFINDAN DOĞRU BİLİNİYOR MU?  - 27 Şubat 2021
  • YENİ AKILLI GIDA GÜVENLİĞİ ÇAĞI - 06 Şubat 2021
  • 'SIFIR ATIK, SIFIR AÇLIK' İÇİN GIDA İSRAFINA SON!  - 20 Aralık 2020
  • SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM DA EKİM NÖBETİNİN ÖNEMİ VE TARIMSAL DESTEKLEMELER - 12 Temmuz 2020
  • AŞK ELMASI: DOMATES' İN BAŞARI ÖYKÜSÜ - 23 Mayıs 2020
  • COVİD-19 VE GIDA GÜVENLİĞİ - 10 Mayıs 2020
  • GIDA HİLELERİ HER DAİM GÜNDEMDE.. - 19 Nisan 2020
  • ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: DENİZ PATLICANI - 16 Ocak 2020
  • GIDA ALERJENLERİNE DİKKAT!.. - 06 Ocak 2020
  • GIDA ZEHİRLENMESİ - 11 Kasım 2019
  • SAHTE ALKOL TÜKETİMİ VE METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ - 07 Temmuz 2019
  • SOFRALIK BUZ DA MERDİVENALTI ÜRETİM MAALESEF DEVAM EDİYOR…  - 28 Mayıs 2019
  • GIDA ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ TARTIŞMALARI HER DAİM GÜNDEMDE - 20 Mayıs 2019
  • MEYVE Mİ, SEBZE Mİ, PESTİSİT Mİ? - 14 Mayıs 2019
  • KÜRESEL GIDA FİYATLARI 10 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE  - 12 Mayıs 2019
    Köşe Yazarları
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    Sgül Ç
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Selma NALBANTOĞLU
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Cem Şeker
    Cem Şeker
    Emekli Kooperatifi
    Gülcan Pandora
    Gülcan Pandora
    Deprem Felaketinin Gölgesinde: Fırsatçılık ve Vurdumduymazlık
    Adem NAKÇI
    Adem NAKÇI
    CHP'nin "Hal-i pür melali"
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Delinin Zoru
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    İZMİR KAZANI
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    12. Katın Gözcüsü
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    Filiz BAHÇIVAN
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    OMG: OH MY GOD! 2
    Nüans
    OMG: OH MY GOD! 2
    Işıldamak Gerek…
    Ayşegül Tezcan
    Işıldamak Gerek…
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Kemal ERİM
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Çok Okunan Haberler
    Demirören’den 7 yılda 890 milyon dolar tahsil etti
    Demirören’den 7 yılda 890 milyon dolar tahsil etti
    AK Parti’de fırtına öncesi sessizlik: Kabine yeniden şekilleniyor: 'Son 48 saatin bombaları'
    AK Parti’de fırtına öncesi sessizlik: Kabine yeniden şekilleniyor:...
    AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'tarihî konuşma' açıklaması: Silah bırakmanın gerçekleşmesi halinde Cumhurbaşkanımız kapsamlı ve derinlikli bir konuşma yapacak
    AK Parti Sözcüsü Çelik'ten 'tarihî konuşma' açıklaması: Silah...
    Ana Sayfa
    İZMİR
    GÜNDEM
    SİYASET
    ASAYİŞ
    SPOR
    EKONOMİ
    VİDEO HABER
    SAĞLIK
    KÜLTÜR-SANAT
    EĞİTİM
    MAGAZİN
    Köşe Yazarları
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • ASAYİŞ
    • EĞİTİM
    • EKONOMİ
    • GÜNDEM
    • İZMİR
    • KÜLTÜR-SANAT
    • MAGAZİN
    • Röportaj
    • SAĞLIK
    • SİYASET
    • SPOR
    • Teknoloji
    • VİDEO HABER
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım