• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Pınar ÇORUHLU
  3. KRALİÇE ARININ BALLI DÜNYASI
Yayınlanma: 18 Aralık 2021 - 20:35

KRALİÇE ARININ BALLI DÜNYASI

18 Aralık 2021 - 20:35
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KRALİÇE ARININ BALLI DÜNYASI
Pınar ÇORUHLU

Birçoğumuz bir arı kovanında yaşanan karmaşık yaşam hakkında bilgiye sahip değiliz. Hep beraber sizlerle arıların gizli hayatlarına gidelim…
Bir arı ailesi bir kraliçe, binlerce işçi ve yüzlerce erkek arıdan meydana gelmektedir. Arı ailesi kuralları sıkı olan bir düzen içerisinde birlikte yaşamaktadırlar. Arılar arasında düzenli bir iş bölümü vardır. Hiçbiri ayrı ayrı olarak hayatını devam ettiremez. Her arı ailesinin kendine özgü kokusu vardır. Bu nedenle dışarıya çıkan arı kendi kovanına geri dönmek zorundadır. Olur da yabancı arı kovana girmek isterse içeri alınmaz ve içeri girmeye mücadele ederse de maalesef onu öldürürler.


Uzun Ömrü Ve Şaşırtıcı Farklılığıyla 'Kraliçe Arı'
Kraliçe arı kovanın reisi ve annesidir…
Kraliçe arı diğer adı ile ana arı; koloniyi ayakta tutan, arı neslinin devamını sağlayan en önemli canlıdır. Kraliçe konumu bakımından koloninin en önemli bireyi durumundadır. Kraliçe arı bir arı kovanının annesidir eğer anne yoksa yavru arılar dağılır. Kraliçe arının asıl görevi kovanda düzeni sağlamak, yumurtlamak ve neslin devamlılığını sağlamaktır. Kraliçe arı diğer arılardan daha uzun ve gösterişlidir. Kraliçe arı işçi arıların yaptıkları görevlerin hiçbirini yapmaz. Sadece uzun ömrü süresince oğul verme ve döllenme uçuşu hariç kovandan dışarı çıkmaz. Kovanın reisi gibidir. Kovanda işçi arılar kraliçe arının gözüne bakarlar. Kraliçe arı herhangi bir nedenden dolayı ölmesi veya yeteneklerini kaybetmesi durumunda o koloninin yok olması anlamına gelir. Aynı kovanda iki kraliçe arıya asla yer yoktur. Böyle bir şey olması durumunda iki arı arasında birisinin ölümüyle sonuçlanacak bir kavga çıkar. Koloni için hayati önem taşıdığından işçi arılar kraliçe arının etrafında pervane olurlar onu büyük bir özveriyle korur ve beslerler. Kraliçe arı ağzını açar açmaz işçi arılar hemen onun ağzına arı sütü ile doldururlar.
Kraliçe arılar çiftleşme uçuşu esnasında erkek arılardan aldığı kalıtsal özellikleri, kendi kalıtsal özellikleri ile birleştirerek koloniye aktarırlar. Kraliçe arıların çiftleştiği erkek arılar ölür iken, ölen erkek arıların spermleri çiftleşen diğer erkek arıların spermleri ile birlikte karışım halinde ana arının sperm kesesinde 5 yıl gibi uzun süre yaşamını devam ettirmektedir. Ama teknik arıcılıkta kraliçe arının 2-3 yılda bir değiştirilmesi verimlilik açısından önemli olduğu belirtilmektedir.
Kraliçe arının yumurtlama işlemi süreklidir. Hiç dinlenmezler. Kraliçe arılar yumurtalarını rastgele bırakmazlar. Peteklerin belirli gözlerine bırakırlar. Kovanın yalnız ön ve orta kısımlarındaki peteklere bunlarında yalnız orta bölgelerine yumurtalarına bırakırlar. İşçi arılar da yumurta bırakılan hücrelerin çevresindeki komşu hücrelere polenlerini depo ederler. Böylece bal ile yumurtalar karışmamış olur. Yumurta bırakılan gözler üç tiptir. Normal büyüklükte ve çok sayıda gözlerde işçi arılar, çok daha az sayıda daha büyük yapılı gözlerde erkek arılar, birkaç tane de kraliçe arı gelişimi için yer ayırırlar Kovandaki yaşam, büyük ölçüde feromonlarla sağlanır. Salgıladığı feromon denilen hormonal kokularla, kolonideki bireylerin yönetimini sağlamak; arı ailesini bal sezonuna hazırlamak, işçi arıları polen toplamaya teşvik etmek, koloninin su ihtiyacı vb. bütün işleri koordine etmek, kraliçe arının görevidir.

İşçi arı - Vikipedi
Çalışkan işçi arılar… tarlacı ve evci arılar…
Kovanda işçi arılar kraliçe arının kovan içindeki etkinliğine göre çalışırlar. Eğer kraliçe arı kovan içinde  verimli ve çalışkan ise diğer işçi arılarda ona bakarak daha fazla çalışır doğadan daha fazla bal ve yiyecek getirmeye çalışırlar.
Evci arılar kovan içerisinde yavru bakımı, peteklerin yapımı, nektarın bala dönüştürülüp peteklere doldurulması, kovanda bekçilik yapılması, kovanın havalandırılması ve temizlenmesidir.Tarlacı arılar ise; su, propolis, polen ve nektarın aranıp bulunması ve kovana taşınmasında görevlidirler.


Kraliçe Arıların Diğer Arılarla Aynı Gene Sahip Olmasına Rağmen Görünümü Neden Daha Farklı? - Ekşi Şeyler

Erkek arıların temel görevi: çiftleşmek…
Son derece tembel ve obur olan erkek arıların başlıca görevi, çiftleşme uçuşuna çıkan kraliçe arılarla çiftleşmektir. Kolonide erkek arı miktarı, sezona ve kolonideki koşullara bağlı olup, oğul mevsiminde sayıları, 500-2.000 arasındadır. Koloniler, ilkbahar ve yaz başlarında erkek arı yetiştirmeye başlarlar. Sonbaharın sonunda ve kış aylarında, normal koşullarda kolonilerde erkek arı bulunmaz.

çiftleşme uçuşundan dönen ana arı - YouTube
Erkek arıların sonu ölüm…
Kraliçe arı ile çiftleşme uçuşuna çıkan erkek arı kraliçe arıyı havada yakalar. Çiftleşme tamamlanınca, erkek arı baş aşağı sarkar ve daha sonra kraliçe arıdan ayrılır. Kraliçe arıyla çiftleşen erkek arı, çiftleşme organını kaybeder ve ölür. Ortalama yaşam süresi 55-60 gündür.
Erkek arıları işçi arılar denetler…
İşçi arılar, ergin erkek arıların, kovandaki sayısını düzenler. Gerek görülürse erkek arı sayısı azaltılır. Erkek arı yumurtalarının, ancak % 50-56’sının, ergin arı olarak gelişmesine fırsat verilir.


Arı kovanı stok fotoğraflar | Arı kovanı telifsiz resimler, görseller | Depositphotos
Kraliçe arı yaşlı ve yumurta vermiyorsa kovanda ortalık karışır…
İşçi arılar yeni kraliçe arının oluşması için çalışmalara başlar. İşçi arılar yine eski kraliçe arının atmış olduğu yumurtalardan herhangi birisine özel ilgi ve yoğun arı sütü ile besledikleri zaman o gözdeki işçi arı daha büyük ve geniş olmaktadır. Bu şekilde doğduğu zaman kraliçe arı olmaktadır. Bu şekilde yeni doğan kraliçe arı eski ve yaşlı ana arıyı kendi iğnesi ile öldürüp kovanın hakimiyetini kendi olduğunu ilan etmiş olur. Ya da eski kraliçe arı kovanın bir kısım arısını alarak kovanı terkeder. Buna da oğul verme yöntemi olarak da bilinir.
Kovanın yeni kraliçe arısının peşinde olan erkek arılar…
Erkek arılar Kraliçe arı doğduktan sonra dışarıya çıkar ve bunu anlayan diğer erkek arılar ise kraliçe arının peşine düşerler. Ortalama 10-15 erkek arı kıyasıya yarış yaparak en güçlü ve hızlı olan erkek arılar kraliçe arı ile çiftleşir.

Halkbank Kültür ve Yaşam
Bal yalnızca dişi arılar tarafından üretilebilir…
Düzen içerinde çalışan tarlacı işçi arılar, çiçeklerden topladıkları nektarı vücutlarında ‘bal midesi’ olarak bilinen bölgede saklarlar. Nektarı toplayan tarlacı arılar daha sonra bu maddeyi kovandaki evci arılara aktarırlar. Evci işçi arılar enzimler içeren salgılarıyla harmanlayıp peteklere doldururlar. Ayrıca kovan içerisinde hızlı kanatlar çırparak havalandırmayı sağlayarak balı olgunlaştırırlar.


Bal Peteğinin Bilmediğiniz 5 Faydası, Yenir Mi? - Nefis Yemek Tarifleri
Doğanın mucizesi bal…Peteklerden sofraya…
Arılar petekler doldurulduktan ve ballar olgunlaştırıldıktan sonra petekleri balmumu ile sıvarlar. Bal hasadı olarak bilinen süreçte balı toplayabilmek için arıcılar petekleri kovandan çıkarıp sıyırırlar. Daha sonra petekli ballar, süzülür, paketlenir ve sofralarımıza kadar ulaşır.
İnanıyorum ki; yemek tariflerine, içeceklerden tatlılara pek çok alanda kendine yer bulan bal ve arılar dünyası hakkında paylaşmış olduğum ilginç bilgiler arılara saygınızı ve ilginizi daha da artıracaktır.
Unutmayın ki; arıların olduğu yerde çiçekler, çiçeklerin olduğu her yerde hayat vardır.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Can Ballim
3 yıl önce

Pınar hanımı tebrik ediyorum. Bilgilendirici ve eğlendirici harika bir yazı olmuş

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Alı Kamışdere
3 yıl önce

Arıların dünyası karmaşık ama ibretlik bir yaşam. Bu muhteşem dünyayı köşenizde bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Emeğinize ve kaleminize sağlık

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (0)
Mehmet ÖZKURT
3 yıl önce

Son derece bilgilendirici bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık..

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • BİREYLERİN GIDA İSRAFINA YÖNELİK FARKINDALIK DÜZEYLERİ - 12 Nisan 2023
  • DÜNYA' DA TARIM ARAZİLERİNDEKİ PESTİSİT KİRLİLİĞİ RİSKİ GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR - 04 Nisan 2021
  • SON TÜKETİM TARİHİ VE TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ TÜKETİCİ TARAFINDAN DOĞRU BİLİNİYOR MU?  - 27 Şubat 2021
  • YENİ AKILLI GIDA GÜVENLİĞİ ÇAĞI - 06 Şubat 2021
  • 'SIFIR ATIK, SIFIR AÇLIK' İÇİN GIDA İSRAFINA SON!  - 20 Aralık 2020
  • SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM DA EKİM NÖBETİNİN ÖNEMİ VE TARIMSAL DESTEKLEMELER - 12 Temmuz 2020
  • AŞK ELMASI: DOMATES' İN BAŞARI ÖYKÜSÜ - 23 Mayıs 2020
  • COVİD-19 VE GIDA GÜVENLİĞİ - 10 Mayıs 2020
  • GIDA HİLELERİ HER DAİM GÜNDEMDE.. - 19 Nisan 2020
  • ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: DENİZ PATLICANI - 16 Ocak 2020
  • GIDA ALERJENLERİNE DİKKAT!.. - 06 Ocak 2020
  • GIDA ZEHİRLENMESİ - 11 Kasım 2019
  • SAHTE ALKOL TÜKETİMİ VE METİL ALKOL ZEHİRLENMESİ - 07 Temmuz 2019
  • SOFRALIK BUZ DA MERDİVENALTI ÜRETİM MAALESEF DEVAM EDİYOR…  - 28 Mayıs 2019
  • KÖTÜLEMEK YANLIŞ SADECE HERŞEYİN FAZLASI ZARAR - 24 Mayıs 2019
  • GIDA ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ TARTIŞMALARI HER DAİM GÜNDEMDE - 20 Mayıs 2019
  • MEYVE Mİ, SEBZE Mİ, PESTİSİT Mİ? - 14 Mayıs 2019
  • KÜRESEL GIDA FİYATLARI 10 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE  - 12 Mayıs 2019
    Köşe Yazarları
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    Sgül Ç
    BAŞKAN VE BAŞKAN
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Selma NALBANTOĞLU
    MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
    Cem Şeker
    Cem Şeker
    Emekli Kooperatifi
    Gülcan Pandora
    Gülcan Pandora
    Deprem Felaketinin Gölgesinde: Fırsatçılık ve Vurdumduymazlık
    Adem NAKÇI
    Adem NAKÇI
    CHP'nin "Hal-i pür melali"
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Delinin Zoru
    Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    İZMİR KAZANI
    Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    12. Katın Gözcüsü
    'Profesyonel Başkanlık' dönemi
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    Filiz BAHÇIVAN
    HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
    OMG: OH MY GOD! 2
    Nüans
    OMG: OH MY GOD! 2
    Işıldamak Gerek…
    Ayşegül Tezcan
    Işıldamak Gerek…
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Kemal ERİM
    SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
    Çok Okunan Haberler
    CHP'den Belediyelere Kritik Uyarı:
    CHP'den Belediyelere Kritik Uyarı: "Meclis Üyeleri Şirket Görevlerinden...
    PİAR Araştırma sonuçları... Erdoğan 'Birinci partiyiz' dedi, anketler aksini gösterdi
    PİAR Araştırma sonuçları... Erdoğan 'Birinci partiyiz' dedi, anketler...
    Türkiye'nin yıllardır aradığı teröristler: Silah bırakan PKK’lıların başına 116 milyon TL ödül konmuş
    Türkiye'nin yıllardır aradığı teröristler: Silah bırakan PKK’lıların...
    Ana Sayfa
    İZMİR
    GÜNDEM
    SİYASET
    ASAYİŞ
    SPOR
    EKONOMİ
    VİDEO HABER
    SAĞLIK
    KÜLTÜR-SANAT
    EĞİTİM
    MAGAZİN
    Köşe Yazarları
    Köşe Yazarları
    Foto Galeri
    Video Galeri
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    • ASAYİŞ
    • EĞİTİM
    • EKONOMİ
    • GÜNDEM
    • İZMİR
    • KÜLTÜR-SANAT
    • MAGAZİN
    • Röportaj
    • SAĞLIK
    • SİYASET
    • SPOR
    • Teknoloji
    • VİDEO HABER
    • Foto Galeri
    • Video Galeri
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler

    • Rss
    • Künye
    • İletişim
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Yazılım