• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Selma NALBANTOĞLU
  3. BAKANIN YEPYENİ(!) KEŞFİ VE TOPLUMSAL İRADESİZLİK
Yayınlanma: 05 Ağustos 2019 - 16:28

BAKANIN YEPYENİ(!) KEŞFİ VE TOPLUMSAL İRADESİZLİK

05 Ağustos 2019 - 16:28
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BAKANIN YEPYENİ(!) KEŞFİ VE TOPLUMSAL İRADESİZLİK
Selma NALBANTOĞLU

Her ne kadar sofrası et-süt-peynir gibi temel gıdalardan giderek daha mahrum hale gelse de “vatandaşın daha ucuz ve sağlıklı beslenmesine katkıda bulunmak için” saçını süpürge edip, canlı hayvan ve et ithalatında ve ithalatçı şirketlerin kârlarında rekorlara imza atan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bu hizmetle(!) yetinmiyor.

Türkiye’yi, dünya gelişmişlik liginde uçurmanın formülünü de bizlerden esirgememiş, sağolsun:

“Gelecek 10 yıllar bilgi teknolojisi çağı olacak. .. Üniversitelerimizi dünya çapında iş yapan, bilim üretir hale getirmemiz lazım. .. Türkiye’nin daha hızlı koşması gerekiyor. Zamanında bazı trenleri kaçırmışız. Şimdi bu trenlere son vagonda da olsa atlamamız lazım. Özellikle bilgi teknolojileri bakımından” (29 Temmuz 2019, tr.sputniknews.com)

İşte budur! Vallahi bravo genç bakana!

Olur da AKP’ye oy veren bir okurun gözüne çarpar ve “siz de AK Parti cenahından gelen her şeyi küçümser ve kötülersiniz” gibi düşünürse diye söylüyorum. Bu fikir doğru. Hatta Türkiye için seçeneklerden biri değil, zorunluluk.

Aksi halde ne yoksulun reel gelir artışı mümkündür, ne gençlerin işgücünü yeterince talep eden sanayi ve tarımsal üretim ortamı ve ne de mevcut ekonominin -ülkenin muhalefetine, millete danışmadan girişilen- askeri harekatların maliyetine sürgit katlanması mümkündür.

Burada küçümsenen, fikrin kendisi değil, bakanın, bu fikrin encamı hakkındaki cehaletidir. 

Belki biliyor da bilmezden geliyordur, bu “parlak” keşif, Erdoğan’dan Davutoğlu’na, hatta Demirel’den Özal zamanının yüksek bürokrasisine kadar pek çok figürün ağzından söylene söylene, artık kabak tadı vermiş, bayat bir söylem durumuna çoktandır düşmüş durumda..

* * *

Bakanın bu yepyeni(!) keşfinin acıklı encamını incelemek isteyene Aykut Göker’in, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği’nin düzenlediği “Ulusal Bilim Politikası” paneline sunduğu “Türkiye’de 1960’lar ve Sonrasındaki Bilim ve Teknoloji Politikası Tasarımları Niçin [Tam] Uygula[ya]madık?” başlıklı bildirisini (2002) önerebilirim. Ben kısa bir özet geçeyim.

* * *

1. OECD’nin “Bilim ve Ekonomik Gelişme üzerine ‘Pilot Takımlar’ Projesi”ne, 1967’de Erdal İnönü başkanlığında bir takımla katıldık. Amaç, “Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda, bilimin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülebilmesi”.

1967’den bugüne beş tane “on yıl” geçmiş. O gün onlar da “Gelecek 10 yıllar bilgi teknolojisi çağı olacak..” diye yola çıkmışlardı. Bakan bilir mi veya hatırlar mı bunu?.

2. Ecevit hükümetinin, 1979-83 yıllarını kapsayacağı sanılan IV. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda da, “teknoloji politikalarının sanayi, istihdam ve yatırım politikalarıyla bir bütün olarak ele alınması ve belli sektörlerin kendi teknolojilerini üretecek biçimde geliştirilmesi” öngörülmüştü.

Bu, önceki gibi rafa kalkmadı. İMF’nin direktifi, Demirel ve TÜSİAD’ın gayretleriyle, 24 Ocak “İstikrar Tedbirleri”ne kurban edilerek gömüldü.

3. Özal hükümetinin bakanı M. N. Özdaş’ın görevlendirdiği TÜBİTAK, DPT ve 300 kadar bilim adamı ve uzmanın hazırladığı Türk Bilim Politikası: 1983-2003 dokümanı. Bu plân, “elektronik .. bilgisayar bilimi .. telekomünikasyon .. mikro donanım yazılım çalışmaları; yarıiletken teknolojisi .. elektronik malzeme .. entegre devre yapım teknolojisi geliştirme..”yi birinci öncelikli sayar.

Yani Pakdemirli’nin yeni keşfettiği şey, “Özellikle bilgi teknolojileri bakımından..”, devletin en az 36 yıl önceki projesi. Ne oldu? Rafa kalktı!.

4. O olmadı; “on yıl” sonra, aynısı bir doküman daha tasarlandı. BTYK(Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu)’nun bir kez daha onayladığı projenin başlığı, 1983’ten on yıl sonra olduğu için, Türk Bilim Politikası: 1993-2003 olarak değişti. Ama akıbeti aynı oldu: Rafa kalktı..

5. Yılmak yok yola devam; ama YAPMAK yoluna değil HEVES ETMEK yoluna devam. Ne de olsa iktidara Pakdemirli’nin ideolojisi gelmiştir: BTYK’nun Mart 2005’te kabul ettiği Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları: 2003-2023 Strateji Belgesi, başbakanlık genelgesi ile yürürlüğe konulur. Peki “yürür..” mü? Hayır, o da Rafa kaldırılır..

* * *

Ne bitmez “Gelecek on yıllar..” mış!

Sonuncudan bir on yıl sonra, 2014’te, başbakan Davutoğlu, “Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı” diye bir şey açıkladı. Bakın açıklamada ne demiş: “Teknolojik bir dönüşüm sürecindeyiz. Bunları yönetme kabiliyetinin geliştirilmesi gerekir. Bu da ancak Ar-Ge ve inovasyon ile olur”!.

1960’lardan beri onlarca kez keşfetmekten bıkmadığımız gerçeği, Pakdemirli’den beş yıl önce Davutoğlu da keşfetmiş yani..

Ar-Ge demişken, beşinci maddedeki “..Strateji Belgesi”nin yürürlüğe girdiği(!) günlerde, başbakan Erdoğan imzasını taşıyan bir kararı da anmak gerek. Ekim 2014’te çıkan bu karar, “Bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşebilmek .. için .. ülkemizdeki ARGE harcamalarının GSYİH içindeki payının 2010 yılına kadar % 2’ye yükseltilmesi..”ni öngörür. Oysa, geçin 2010’u, 2016 verilerine göre dahi % 1’i bulmuş görünmüyor.

* * *

Hasılı, Serdar Şahinkaya hocanın zaman zaman dediği gibi, “ülkemiz, nerede ise birbirine atıf dahi yapmayan, plan, program, strateji ve eylem planı kelimelerini başlıklarında taşıyan çok sayıda doküman ile yorgun düşmüş durumdadır”!

“..Üniversitelerimizi dünya çapında iş yapan, bilim üretir hale getirmemiz .. bu trenlere son vagonda da olsa atlamamız lazım..” geldiği düşüncesi elbette yanlış değil.

Hatta gerçekten fiiliyata geçirilmesi bir seçim konusu değil, zorunluluk. Aksi halde durum tam da Demirel’in 2004’te, “Geçmişten Geleceğe Türk Bilim ve Teknoloji Politikaları” konulu toplantıda yaptığı tespit gibidir: “.. dünyada 200 memleket var. .. 15-20 tanesi teknoloji üreten ve üretebilecek olan ülkelerdir. Gerisi teknoloji alma durumundadır. Teknoloji alan ülkeler, teknoloji kolonileridir; yani teknoloji üretip, satan ülkelerin kolonisidir, müstemlekesidir. ..”

Ve ekler: “.. Öyleyse benim ülkem bu duruma düşmemeli” (Aykut Göker’in Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji dergisindeki makalesinden. 30 Mayıs 2014)

Evet, ülkemiz bu duruma düşmemeli!

İyi de, NASIL? 

LÂF, TASARI, PROJE  bol, lâkin UYGULAMA yok.

* * *

Pakistan’a helikopter satış sözleşmesini “yerli milli” savunma sanayi başarısı diye lanse ederken; ABD, “onun motoru benim, satmana izin yok” diye satışı engelleyip “yerli millilik” foyasını ortaya çıkarınca susan;

Kendi teknolojilerini üreten iki ülkeden ABD’nin Patriot’u yerine Rus S-400’ü satın almayı bir “ulusal bağımsızlık” işareti gibi görebilen,

kof hamasete bakınca, fiili sonuç üretmedeki iradesizliğimize şaşıramıyoruz..

Geçmiş ve ihtimal gelecek on yıllar boyu, lâfıyla oyalanırken, “..Şimdi bu trenlere son vagonda da olsa atlamamız lazım..” geldiğini bir kez daha keşfetmek ne değiştirecek?

Bayat klişeleri yeni fikirler gibi sunmak yerine, arızanın sosyokültürel kökenleri ve “..bu trenlere son vagonda da olsa..” NASIL atlayabileceğimiz sorunu üzerine kafa yormalı.

Ki, Demirel’in de dediği gibi, “benim ülkem bu duruma düşme..”sin..



 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL - 04 Haziran 2025
  • "İKNA GÜCÜ" DÜŞERKEN ÖFKE YÜKSELİYOR - 11 Nisan 2025
  • DIŞTA KISILDIKÇA İÇTE YÜKSELEN DESİBEL - 04 Kasım 2024
  • SURİYE ÇIKMAZINDA ".. MIŞ GİBİ" YAPMAK - 08 Ağustos 2024
  • CHP'NİN GELECEK TASARIMI ÜZERİNE-2 - 13 Mayıs 2024
  • AKP'NİN KENDİNİ KANDIRMASI VE CHP'NİN GELECEK TASARIMI ÜZERİNE - 29 Nisan 2024
  • İÇİ KOF SÖYLEMLERİN ARDINDAKİ ACİZLİK - 14 Mart 2024
  • DEPREM FELÂKETİNİN BİRİNCİ YILINDA ARSA RANTI ÜZERİNE - 05 Şubat 2024
  • ENDİŞELİ "MUKTEDİRLER" - 31 Aralık 2023
  • ATATÜRK VE CUMHURİYET DÜŞMANLIĞI ÜZERİNE - 10 Kasım 2023
  • BORÇ ALAN KESESİNDEN (BAĞIMSIZLIĞINDAN, REFAHINDAN, İTİBARINDAN) YER - 12 Ekim 2023
  • DEĞİŞİM? EVET, AMA NASIL? - 11 Haziran 2023
  • 23 Nisan ve çocuklarımızın geleceği - 23 Nisan 2023
  • SÖZLER DE KALBİN AYNASIDIR - 04 Nisan 2023
  • "YEPYENİ BİR DÜZENİ GETİRMEK" - 10 Mart 2023
  • DIŞ AÇIK, DÖRDÜNCÜ PLAN VE 24 OCAK'A DAİR - 24 Ocak 2023
  • PARMAK HAREKETLERİ ÜZERİNE-2 - 25 Aralık 2022
  • PARMAK HAREKETLERİ ÜZERİNE-1 - 24 Aralık 2022
  • "İKİNCİ YÜZYIL"A GİRERKEN BİR SİYASAL-SOSYAL HAFIZA TAZELEME DENEMESİ - 09 Kasım 2022
  • DEZENFORMASYON-2 - 18 Ekim 2022
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Köşe Yazarları
Cem Şeker
Cem Şeker
Kaçak İnşaattaki Kıvılcımlar Felaketi Getirdi!
BAŞKAN VE BAŞKAN
Sgül Ç
BAŞKAN VE BAŞKAN
MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
Selma NALBANTOĞLU
MESELE SADECE SEÇİM REKABETİ DEĞİL
Gülcan Pandora
Gülcan Pandora
Deprem Felaketinin Gölgesinde: Fırsatçılık ve Vurdumduymazlık
Adem NAKÇI
Adem NAKÇI
CHP'nin "Hal-i pür melali"
Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
Delinin Zoru
Acil İlçe Başkanı Aranıyor!..
Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
İZMİR KAZANI
Ayıbını hüner sanan Başkan(!)
'Profesyonel Başkanlık' dönemi
12. Katın Gözcüsü
'Profesyonel Başkanlık' dönemi
HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
Filiz BAHÇIVAN
HADİ UTANMADAN  KUTLAYALIM  ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ
OMG: OH MY GOD! 2
Nüans
OMG: OH MY GOD! 2
Işıldamak Gerek…
Ayşegül Tezcan
Işıldamak Gerek…
SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
Kemal ERİM
SONUÇ ASLINDA NE OLDU ?
Çok Okunan Haberler
Turhan Çömez açıkladı: Bursa'da bir okulda 36 öğrenci LGS sınavında 500 tam puan almış
Turhan Çömez açıkladı: Bursa'da bir okulda 36 öğrenci LGS sınavında...
Oyuncu Emre Törün hayatını kaybetti
Oyuncu Emre Törün hayatını kaybetti
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili İnan: “Terörsüz Türkiye’yi 15 Temmuz’dan ayrı düşünemeyiz”
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili İnan: “Terörsüz Türkiye’yi...
Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım